DomovArhivPol milijona evrov za projekt Univerze na Primorskem

Pol milijona evrov za projekt Univerze na Primorskem

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V prvi fazi je Evropska komisija med 169 prijavljenimi projekti izbrala 31 projektov, med katerimi sta tudi dva slovenska. Projekt Univerze v Ljubljani Artemida, ki je namenjen vzpostavitvi centra odličnosti na področju inovacij v medicini in projekt Univerze na Primorskem InnoRenew CoE, ki se bo ukvarjal s področjem obnovljivih materialov in raziskav zdravega okolja ter omogočil preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva

Tako bo v prvi fazi razpisa Univerza na Primorskem pridobila predvidoma 500.000 evrov nepovratnih sredstev, s katerimi bodo strokovnjaki s področij zdravja, informacijskih tehnologij in računalništva, inženirstva, gradbeništva, urbanizma ter s področja uporabe in ravnanja z obnovljivimi viri ter trajnostnega razvoja pripravili poslovni načrt za izvedbo centra odličnosti. S projektom je Univerza na Primorskem združila sedem slovenskih partnerjev (Univerzo v Mariboru, Zavod za zaščito kulturne dediščine Slovenije, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Inštitut za celulozo in papir, Zavod E-Oblak, Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije),  kot mentorsko institucijo pa je v konzorcij vključila vrhunsko ustanovo za raziskave in razvoj ter prenos inovacij v industrijsko prakso, nemški inštitut za lesarstvo Fraunhofer – Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut.

Ker je projekt Teaming strateškega pomena za razvoj obalne regije in Slovenije ter njeno gospodarsko rast, mednarodno prepoznavnost in konkurenčnost ter zdravo okolje in blagostanje prebivalcev, se je današnjega slovesnega podpisa konzorcijske pogodbe v koprski palači Armerija udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Univerza na Primorskem se bo v drugi fazi potegovala za uvrstitev na listo predvidenih šest do osem sofinanciranih projektov.  »To je za Univerzo na Primorskem eden od najpomembnejših dosežkov«, je danes dejal rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, ki verjame v to, da obstaja zelo velika verjetnost, da se bo v drugi krog uvrstil prav eden od slovenskih projektov. Da je projekt Univerze na Primorskem zanimiv in inovativen, so danes pritrdili prav vsi navzoči na dogodku. Optimistične so tudi obljube s strani države. Generalni direktor Direktorata za znanost na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport mag. Urban Krajcar je namreč napovedal, da v kolikor se bo Univerza na Primorskem uvrstila v drugi krog, potem bo poleg 20 milijonov z naslova evropskega razpisa, dodatnih 40 milijonov zagotovila še država.