DomovArhivTuristični pavšal – najprej evidence

Turistični pavšal – najprej evidence

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V minulih dneh so lastniki stanovanj, ki po trenutnih evidencah Mestne občine Koper nimajo prijavljenega stalnega bivanja v koprski občini, in bi utegnili tako imeti počitniška stanovanja ali počitniške hiše, prejeli dopis Turistične organizacije Koper s prošnjo za izpolnitev posebnega obrazca. Služil bo za ažurne podatke in kot podlaga za obračun pavšalne turistične takse, podobno kot to počnejo v vseh slovenskih turističnih občinah. Razburjenje je odveč, saj so izvzeti lastniki, ki dajejo stanovanja ali hiše v najem, prav tako plačilu pavšala niso zavezani lastniki turističnih apartmajev in sob, za katere že plačujejo turistično takso na podlagi dejanskih nočitev turistov.

Decembra leta 2013 je mestni svet sprejel Odlok o turistični taksi na območju Mestne občine Koper, ki od 1. januarja 2014 dalje ureja plačilo turistične takse na območju občine. O njem smo poročali januarja 2014:
https://ekopercapodistria.si/nov-odlok-o-turisticni-taksi/
https://ekopercapodistria.si/komu-kdaj-in-kako-je-treba-placati-turisticno-takso/

Slednji, skladno s 24. členom Zakona o spodbujanju razvoja turizma, uvaja nove zavezance za plačilo turistične takse, in sicer gre za lastnike počitniških stanovanj in počitniških hiš, ki so po novem dolžni poravnati pavšalno turistično takso, ki se jo obračuna enkrat na leto, za preteklo leto. Slovenske turistične občine pavšalno turistično takso pobirajo že vrsto let. Ker Mestna občina Koper v zadnjih letih veliko vlaga prav v področje turizma, tako v turistično infrastrukturo kot v dodatno turistično ponudbo, se je posledično odločila pridružiti ostalim turističnim občinam.

Trenutno v občini urejajo evidence zavezancev za plačilo turistične takse, nato pa bodo evidentiranim zavezancem posredovali odločbe, ki bodo dejansko osnova za plačilo pavšalne turistične takse. Kot počitniško stanovanje ali počitniško hišo se zagotovo ne šteje nastanitvene objekte, v katerih imajo osebe, ki v njih prebivajo prijavljeno stalno prebivališče, ali objekti, ki se jih oddaja v najeme. V to kategorijo ne spadajo niti turistični apartmaji ali sobe, ki jih najemniki oddajajo turistom in jim za vsako nočitev že zaračunajo turistično takso.
Mestna občina Koper ocenjuje, da bi lahko iz naslova pavšalne turistične takse prejela nekaj manj kot 150.000,00 EUR namenskih sredstev za financiranje razvoja turizma na območju občine. Tisti, ki imajo stalno prebivališče v Mestni občini Koper pavšalne turistične takse ne plačajo.

V Turistični organizaciji Koper pravijo, da je namen posredovanih dopisov predvsem najprej izdelati evidenco zavezancev za plačila pavšalne turistične takse, nato pa slednjo redno vzdrževati in ažurirati. Prejemnikom dopisov se Turistična organizacija Koper zahvaljuje za razumevanje in sodelovanje ter opravičuje za morebitne nevšečnosti.