DomovArhivDan Zemlje s Komunalo Koper

Dan Zemlje s Komunalo Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Reciklandija, šola ponovne uporabe in ločevanja odpadkov, ki jo Komunala Koper izvaja z Metko Šori in v katero so v zadnjih mesecih vključili približno 2.300 otrok iz 16 šol na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran, se je že včeraj selila na Prešernov trg, kjer že cel teden pod taktirko knjigarne Libris potekajo številne aktivnosti ob svetovnem dnevu knjige.

Že včeraj so z otroci prvih razredov osnovnih šol izdelovali knjižne police iz odsluženih gajbic za sadje in zelenjavo. Danes pa so odpadno embalažo in druge še uporabne odpadke zbirali v posebnih zbiralnih postajah, razstavljenih na Prešernovem trgu, ki so jih v okviru Reciklandije izdelali otroci osnovnih šol Antona Ukmarja, Dušana Bordona, Osnovne šole Koper, Osnovne šole Hrvatini s podružnico v Ankaranu, Osnovne šole Škofije, italijanske šole iz Bertokov ter Osnovne šole iz Marezig. Z njimi so izdelali posebne, unikatne in uporabne izdelke in s tem tudi v praksi pokazali, da ni potrebe, da bi določeni predmeti romali med odpadke, saj jih je možno ponovno uporabiti za številne namene.

Svetovni dan Zemlje so na poseben način obeležili tudi v Osnovni šoli dr. Aleša Beblerja Primoža iz Hrvatinov in podružnični šoli v Ankaranu, kjer so z učenci na obeh lokacijah posadili oljko, ki bo še dolgo let krasila območja šol.

Obeležitev dneva Zemlje bodo sicer »podaljšali« še na jutrijšnji dan, ko bodo skupaj z učenci osnovne šole Dekani uredili gredico in posejali semena različnega okrasnega cvetja in zelenjave.