DomovArhivDanes uradno sklenili še en uspešen projekt

Danes uradno sklenili še en uspešen projekt

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

reaal_logo

S prav posebno prireditvijo so tako danes v Šmarjah obeležili kar dve pridobitvi – v celoti energetsko obnovljeno telovadnico šole v Šmarjah, z novo streho, stavbnim pohištvom in opremo ter manjšimi investicijskimi ukrepi, ki z vidika porabe energije pomenijo velik prihranek tako za samo šolo kot tudi za občino, ter s t.i. brisoleji opremljeno osnovno šolo v Hrvatinih, kjer je bila zaradi južne lege in močnega sonca velika potreba po nenehnemu hlajenju objekta.

Obe naložbi je v 85 odstotnem deležu, skupaj približno 260 tisoč evrov, sofinancirala država Švica, iz naslova Švicarskega prispevka, manjši delež pa je pokrila Mestna občina Koper.

Sicer gre za nadgradnjo prvotnega projekta »Obnovljivi viri energije v primorskih občinah« Goriške lokalne energetske agencije, v okviru katerega sta bili pred slabima dvema letoma obe šoli deležni temeljite energetske sanacije, in sicer prenove kotlovnic, ki so omogočile omogočili ogrevanje na lesno biomaso. Torej surovino, ki je ne samo bolj zelena in okolju bolj prijazna, ampak dolgoročno finančno veliko bolj ugodna. Tudi ti dve izredno uspešni naložbi, težki približno 360 tisoč evrov, je v visokem deležu sofinancirala Švica, prav tako iz naslova Švicarskega prispevka.

Sicer je v projektu OVE sodelovalo več partnerjev, poleg Mestne občine Koper, še občine Šempeter-Vrtojba, Pivka, Brda, Cerkno, Tolmin, Piran, Ilirska Bistrica ter Mestna občina Nova Gorica in Triglavski narodni park, ki so zaradi svoje uspešnosti pridobile dodatna sredstva, prav tako namenjena energetski sanaciji objektov šol oziroma javnih zavodov.