DomovArhivOdprtje Sladke Istre 2014 z zmagovalci natečajev

Odprtje Sladke Istre 2014 z zmagovalci natečajev

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Natečaji so s strokovnega vidika najpomembnejši del festivala, cilj slednjih pa je večanje kakovosti na slaščičarskem in vinarskem področju ter spodbujanje inovativnosti.

DSC_0472

Strokovna komisija natečajev Najizvirnejša sladica Istre in Naj torta Sladke Istre je bila v letošnjem letu enotna in so jo sestavljali – prof. dr. Janez Bogataj – predsednik komisije za Naj torto, Ksenija Krajšek Mahorčič – predsednica komisije za Najizvirnejšo sladico Istre, Naser Gashi, Alenka Kodele, doc. dr. Tamara Poklar Vatovec in Sašo Dravinec. Komisija je tako ocenjevala 17 sladic in 9 tort. Za Najizvirnejšo sladico Istre 2014 je bila razglašena sladica MANFIORE, ki so jo pripravili v Adrii Ankaran, gostitelji svečanega odprtja najslajše prireditve. Zlato hroštolo so si prislužili tudi na Kmetiji Maršič s sladico Tris figovih balc, medtem, ko so srebrno hroštolo prejele naslednje sladice: Figo Istriano (Restavracija Venezia, Škofije), Figaré (čokoladnica Tramontana) in Fige v refošku (restavracija Ošterija, Portorož).  Med tortami je slavila »Torta sz orta«, ki so jo pripravili v Hotelu Žusterna (Terme Čatež) in tako je prejela naziv Naj torta Sladke Istre 2014. Srebrno odličje so si za torto Sladki maraton prislužili tudi gostitelji odprtja, Adria Ankaran. Bronasto odličje so prejele štiri torte in sicer Foresta Incantata (Antica Trattoria Primavera), Figolada (Čokoladnica Da Ponte), Torta Ljubljana (Sapra d.o.o.) in Pinjola (Slaščičarna Klasika).

Ankaran, Sladka Istra 2014, otvoritev in podelitev priznanj

 

Med 18 vzorci muškatov, prijavljenih na natečaj Muškar Sladke Istre 2014, ki jih je ocenjevala strokovna komisija (Tamara Rusjan kot predsednica komisije, Majda Brdnik, Barbi Močivnik, Tilen Praprotnik in Darko Cerkvenik), je slavil Pucer z vrha z vinom »Dusca sez levanta« (Rumeni muškat, letnik 2013), takoj za njim sta si najvišji oceni komisije prislužili na Kmetiji Mahnič (Muškat Rose Portorož, 2012) in Slavec s Kocine (Rumeni muškat, 2012). Sicer pa so bila letošnja sladka vina zelo dobro ocenjena, saj so jo vsi sodelujoči vinarji odnesli z zlatimi in srebrnimi odličji.

Zmagovalci vseh treh natečajev prejmejo za nagrado vsak po eno zmagovalno sliko natečaja Ex tempore Sladka Istra 2013 in druge privlačne nagrade.

Sladka Istra, 22.9.2013, foto- Vojko Rotar-5695

Razglasitvi rezultatov sledi osrednji del prireditve Sladka Istra, ki bo v soboto, 20., in nedeljo, 21. septembra, v Kopru in velja za eno največjih tovrstnih prireditev v Sloveniji.

Organizatorji Sladke Istre 2014 so: Mestna občina Koper, Turistična organizacija Koper, Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, Javni sklad za kulturne dejavnosti – območna izpostava Koper, Društvo vinogradnikov slovenske Istre, Primorski tenis in drugi.

Vabljeni na najslajši festival na naših tleh, ki bo v Kopru v soboto, 20., in nedeljo, 21., septembra, in se pustite zapeljati sladkim dobrotam!

www.sladka-istra.si

Sladka Istra na facebooku:
www.facebook.com/SladkaIstra