DomovArhivDeklica Nutella je postala Ella

Deklica Nutella je postala Ella

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Francosko sodišče je staršem zaradi možnosti posmehovanja in dajanja neprimernih opazk prepovedalo imenovati otroke Nutella in Jagoda (Fraise). Tako se je odločilo potem, ko so v francoskem registru imen novorojenčkov septembra lani zabeležili nenavadno ime Nutella, zaradi česar so lokalni tožilci posredovali na družinskemu sodišču. Starši se zaslišanja na sodišču niso udeležili in sodnik se je v njuni odsotnosti odločil za preimenovanje deklice v Ello.

Po pojasnilu sodišča je Nutella marketinško ime za lešnikov namaz, kar pa bi lahko vzbudilo posmehovanje. “To je v nasprotju z otrokovimi interesi, da ne nosi imena, ki bi lahko vodilo do posmehovanja in neprimernih opazk,” je menilo sodišče. V podobnem primeru je sodišče zavrnilo tudi starša, ki sta želela svojega otroka poimenovati Jagoda (Fraise).

Leta 2008 je italijansko sodišče preprečilo paru, da bi svojega otroka poimenovala Venerdi oz. Petek. Svojo odločitev so utemeljili, da bi ime, ki ga tudi srečamo v romanu o Robinsonu Crusoeu, poniževalo otroka in ga izpostavljalo posmehovanju. Nezadovoljna starša sta sicer zagrozila, da bo njun naslednji otrok Mercoledi (Sreda). V Torinu so se oblasti vmešale tudi pri imenu deklice Andrea (ime se navadno povezuje z moškimi) in ga spremenili v Emma. Sporno je bilo tudi ime Dalmata, ki pomeni Dalmatinec.

Tudi danski zakon o osebnih imenih malčke ščiti pred nenavadnimi imeni. Stališče države je, da otroci ne bi smeli trpeti posmeha in žalitev zaradi spodrsljajev njihovih staršev ali njihovih poskusov, da bi bili ‘kul’. Država ima 7000 imen, med katerimi lahko starši izbirajo. Če želijo drugačno ime, morajo nasloviti na vlado, ki je morala zavrniti že imena, kot so Monkey. Imena morajo biti tudi specifična glede na spol.

Na Švedskem mora ime odobriti švedski patentni urad, ki ima pravico veta na izbiro imena novorojenčka. Če uradniki ugotovijo, da bi lahko ime otroku pozneje v življenju povzročalo težave. Leta 2008 so neki družini prepovedali, da bi hčeri izbrala ime Elvis, saj je ime očitno moško in tako očitno neprimerno.

Nemški zakoni zapovedujejo, da vsa otroška imena odobri statistični urad, saj ta zagotovi, da ime ne bi vplivalo na otrokovo dobro počutje. Eno od pravil je, da morajo starši otroku izbrati ime, ki jasno kaže na otrokov spol in da osebno ime ne more biti priimek, zato so že zavrnili starša, ki sta otroka želela poimenovati Schroeder. Tudi v Argentini so prepovedali novorojenčke poimenovati Messi.

Nad izbiro imen na Novi Zelandiji bdi notranje ministrstvo. Prepoveduje imena, ki so podobna uradnim nazivom in položajem, nenavadno dolga imena in imena, ki bi razumnega človeka lahko užalila”. Urad je leta 2007 nekima staršema prepovedal, da bi otroku izbrala ime 4Real, zato sta se odločila za ime Superman. Na seznamu 77 čudnih imen v Novi Zelandiji, s katerimi so starši želeli poimenovati svoje otroke, najdemo naslednja nenavadna imena kot Anal,  4Real, V8, Queen Victoria, v nekaterih primerih pa so starši očitno izgubili navdih in so želeli svoje otroke poimenovati kar 2nd (drugi), 3rd (tretji) ali 5th (peti).

V državi, kjer je več kot milijarda ljudi, je gotovo izziv najti izvirno ime. Najbrž prav zaradi tega se je nek par odločil uporabiti ime @. V kitajskih pismenkah pa omenjeni simbol precej spominja na znak, ki pomeni “ljubi ga“. V državi nad spornimi imeni bdi policija.

Kaj pa v Sloveniji? Seznam prebivalcev Slovenije šteje več kot 50.000 imen, med njimi je kar polovica tako imenovanih unikatnih imen, ki sestavljena iz več imen ali pa celo izmišljena. Imena kot so Lin, Aron Nal, Kanenas, Lejs Tai, Tia Alexis, Ruben, Titan, Lilu, Princesa, Aria, Ruby, Amber, Kras itd., so izmišljena, sestavljena iz več imen ali tuja. Najpogostejša imena pri nas ostajajo Janez, Franc, Anton, Ivan in Jožef, med ženskimi,Marija in Ana, top imena za fantke so  Luka, Nik, Jakob, Žan in Nejc, za deklice pa  Lana, Eva, Nika, Sara in Zala.

Poimenovanje pri nas opredeljuje zakon o osebnem imenu. V njem piše, da se sme pravica do svobodne izbire osebnega imena omejiti le, če je to nujno za zavarovanje javne varnosti, morale ali pravic in svoboščin drugih ljudi. Nadzor izvaja ministrstvo za notranje zadeve.