DomovArhivSodelovanje s trgovci kot vzor

Sodelovanje s trgovci kot vzor

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Sodelovanje, ki se je v zadnjih letih razvilo med trgovci iz starega mestnega jedra in Mestno občino Koper, je za zgled tudi drugim mestom v Sloveniji. Sodelovanje občine in ponudnikov iz središča mesta in obujanje koprskega mestnega jedra so predstavili tudi trgovcem iz Krškega.
Mestna občina Koper že od vsega začetka podpira prizadevanja trgovcev in gostincev, združenih v Zavod Koper Otok, za oživljanje mestnega jedra. Med pomembnejšimi ukrepi je bilo znižanje najemnin poslovnih prostorov v lasti občine v centru mesta, kar je v mestno jedro privabilo nove trgovine in druge ponudnike. Sodelovanje pa sega še na številna druga področja, kot je vključevanje ponudnikov v razne prireditve, podpora trgovcem pri organizaciji Miklavževega sejma in drugih dogodkov, omogočanje brezplačnega izobraževanja ali lanska uvedba mestne kartice doživetij Koper Card, v sklopu katere mestni trgovci nudijo stalne ugodnosti ob nakupih. Ob nenehni in utečeni komunikaciji je to sodelovanje postalo vzor tudi za ostala mesta v Sloveniji.
Predstavnike Zavoda Koper Otok in Mestne občine Koper so zato povabili v Krško, kjer so na javni razpravi na temo oživitve mestnega jedra predstavili uspešni koprski model sodelovanja. Prisotni predstavniki zavodov in društev ter podjetniki iz centra Krškega so prisluhnili predstavitvi Jane Tolja, svetovalke župana, ter nanjo naslovili različna vprašanja vezana na sodelovanje občine s trgovci. V nadaljevanju javne razprave so podjetniki iz Krškega s predstavniki občine Krško obravnavali predloge aktivnosti za skupne promocijske dogodke, vsa ostala mnenja ponudnikov ter možnost ustanovitve neformalne delovne skupine.
Mestna občina Koper je občino Krško povabila na obisk Kopra ter k sodelovanju v mreženju več slovenskih mest, ki aktivno vlagajo v področje oživljanja mestnih jeder. V okviru tega bo Koper skupaj z Ljubljano, Celjem, Velenjem, Kranjem in Jesenicami 8. marca ponovno pripravil posebno skupno promocijsko akcijo za mestne trgovce Razvajaj se v mestu.