DomovArhivBliža se Istrski karneval 2015

Bliža se Istrski karneval 2015

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnja, že 7. edicija Istrskega karnevala bo med 13. in 18. februarjem postregla z nekaj manj kot dvajsetimi dogodki, ki jih bodo tudi letos gostile vse tri Obalne občine.

Vsebino in podrobnosti najbolj norčave prireditve pri nas so danes medijem predstavili Jana Otočan iz Turistične organizacije Koper, Adrijana Kranjc Vasovič in Klavdija Žnidarič, obe iz Avditorija Portorož ter Mitja Tretjak iz Centra za kulturo šport in prireditve Izola.

Največ dogodkov bo tudi letos gostila Mestna občina Koper, ki si bo pustne barve nadela tako v mestnem jedru, kot tudi v zaledju, tradicionalno otroško rajanje ter portoroško pustno povorko z večernim velikim plesom pa bodo pripravili tudi v sosednjih Izoli in Piranu. Sicer se bo veliko petdnevno rajanje v Kopru začelo že v petek, 13. februarja, z otroškim predpustnim mini diskom in plesnim studiem Petra v Planetu Tuš, nadaljevalo pa v soboto s pustnim miganjem v ritmih plesne šole Fiona v Taverni. Taverna bo v soboto, 14. januarja, gostila tudi otroške pustne ustvarjalne delavnice – Ful Kul, delavnice poslikave obrazov in delavnice izdelave mask iz zavrženih materialov, medtem ko bodo koprske ulice, vse od stadiona, po Ljubljanski cesti in Pristaniški ulici, do Ukmarjevega trga preplavile najrazličnejše pustne šeme. Te se bodo na ogled postavile v 7. Istrski pustni povorki, ki se bo na Ukmarjevem trgu, natančneje na ploščadi pri pomorski policiji, sklenila s pustnim rajanjem s skupino Ku Adn.

Na Lonki v Izoli bodo tudi letos pripravili veliko otroško pustno rajanje z DJ Lovrom, tradicionalno pustovanje pa bo tudi v Zazidu, in sicer ob 14. uri, ob 14.30 pa bo Avditorij Portorož za najmlajše pripravil rajanje z Alenko Kolman. Najmlajši bodo na svoj račun prišli tudi ob 16. uri v Planetu Tuš, kjer jih bodo v maskah zabavali Čuki in Ribič Pepe, in v Šmarjah na tradicionalnem otroškem pustnem rajanju s Fun4you. V večernih urah se bodo lahko nekoliko starejše maske ponovno zabavale na tradicionalnem pustovanju v Hrastovljah, s skupinami Ne me jugat, Xaxid in Q2, v Gledališču Tartini na 13. Velikem pustnem plesu ter na Caprisovem pustovanju med zvezdami v Discu planet Koper.

V znamenju pestrega pustnega dogajanja bo tudi nedelja, 15. januarja, ko bo ob 13. uri na pot ponovno krenila Portoroška pustna povorka. To bo ob koncu spremljalo tudi rajanje s skupino NiPanike, v tem času pa bo del obalne ceste, med hotelom Slovenija in Marko povsem zaprta. Pustne maske bodo po ponedeljkovem počitku zaživele ponovno na pustni torek, 17. februarja, ko bo program namenjen najmlajšim. Ob 10. uri bo Taverna gostila pustno rajanje za predšolske otroke, ob 17. bodo z veselimi klovni pustovali v Planetu Tuš, ob 18. pa bodo v Gledališču Tartini v Piranu v maskah nastopili učenci Glasbene šole Piran. Tudi letošnje pustovanje se bo sklenilo s simboličnim pokopom pusta, ki ga bodo ob 16. uri na Belem Križu pospremile številne pustne šeme.

DSC01239

Kot so še ob koncu povedali organizatorji tradicionalnega Istrskega karnevala, so prijave za sodelovanje na letošnji pustni povorki še vedno odprte, vsi zainteresirani lahko svojo prijavnico pošljejo najkasneje do 4. februarja. Do tega roka koprska občina zbira tudi prijave za najboljše pustne izložbe, h katerim poziva vse lokale in trgovine starega mestnega jedra.

Več informacij o samem dogodku si lahko preberete www.istrski-karneval.si.