DomovArhivDela v muzeju v polnem teku

Dela v muzeju v polnem teku

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

logo
S prenovo muzeja v Mestni občini Koper želijo zagotoviti boljše pogoje za delovanje muzeja, obenem pa zaščititi in ohraniti enega od najpomembnejših koprskih arhitekturnih biserov, palačo Belgramoni Tacco. S prenovo bo namreč muzejska stavba programsko reorganizirana in s tem bo muzejska dejavnost še bolj odprta in dostopna javnosti, razstavne površine pa bodo ustrezno uredili in povečali. V pritličje palače bodo namestili sprejemni muzejski program in muzejski servis, prav tako pa bodo vzpostavili tehnični in funkcionalni servis spremljajočih prostorov muzeja.

V sklopu obnove bodo prenovili tudi pročelje palače, postavili nova okna, zamenjali stavbno pohištvo ter konservatorsko-restavrirali kamnite elemente, restavrirali tlake in stopnice. Celovite prenove bo deležno pritličje muzeja, kjer bodo na novo uredili recepcijo in garderobo, muzejsko trgovino in sanitarije. V dvorano Piano nobile bodo namestili nove stole, uredili pa bodo tudi pedagoško učilnico. Poleg vsega tega pa bodo uredili tudi depo v pritličju Kettejeve 12.

Vrednost naložbe po sprejetem investicijskem programu znaša dober milijon evrov, pri čemer bodo 85 odstotkov upravičenih stroškov projekta financirali na podlagi nepovratnih sredstev iz naslova 8. Javnega poziva za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi« razvojne prioritete »Razvoj regij« Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 za obdobje 2013-2014, razliko bo pokrila Mestna občina Koper. Gradbeno-obrtniška dela bo izvedla portoroška družba Planinvest, opremo pa bo dobavilo podjetje Lesnina.

Med prenovo, ki bo trajala predvidoma pol leta in nad katero bo strokovno bdel Zavod za varstvo kulturne dediščine, bo zaradi varnosti muzejska palača v celoti zaprta. Kaj o prenovi muzeja meni njegov direktor dr. Luka Juri, pa si lahko ogledate v spodnjem video intervjuju.