DomovArhivSrečanje s predstavniki ribičev in najemniki komunalnih privezov za krepitev sodelovanja

Srečanje s predstavniki ribičev in najemniki komunalnih privezov za krepitev sodelovanja

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mišič je uvodoma predstavil namere Mestne občine Koper, da se upravljanje ribiškega pristanišča v bodoče prenese na Komunalo Koper. »Kot že veste, je bil odlok pred časom sprejet, mi pa želimo prevzeti upravljanje pristanišča, ki bo dosledno in pravično do vseh. Zaradi tega sem se še pred podpisom upravljavske pogodbe z občino želel srečati z vami, ker želimo ustvariti pogoje, da boste ribiči delovali normalno, v urejeni in varni okolici,« je poudaril Mišič.

Ribiča Matjaž Radin in Kristijan Jež sta Mišiču predstavila dejavnost koprskih ribičev in nekatere predloge za izboljšavo pogojev delovanja na prenovljenem ribiškem pristanišču. Opozorili so na določene dele opreme in infrastrukture, ki ni optimalna za potrebe ribičev, vendar bi s primernimi popravki lahko dosegli visoko uporabnost.

Mišič je ribičema zagotovil, da bo Komunala Koper še pred prevzemom upravljanja ribiškega pristanišča z ribiči uskladila vse odprte zadeve, zlasti tiste, ki se nanašajo na varnost, urejenost in uporabnost infrastrukture ter opreme. »Vi ste tisti, ki boste vse to uporabljali, zato je dolžnost vseh nas, da se uskladimo in dogovorimo. Zato od vas pričakujem predloge, kaj vam najbolj ustreza, mi pa se bomo potrudili, da v okviru obstoječih možnosti te predloge uresničimo. Želim, da se na enak način dogovorimo tudi glede uvedbe pravil uporabe pristanišča, ki jih boste spoštovali predvsem med sabo. Ne smemo dovoliti tega, da se dogajajo razne zlorabe, saj ste na koncu oškodovani predvsem vi, ki se pravil držite,« je še dejal Mišič.

Usklajeni tudi z najemniki komunalnih privezov

Mišič se je danes sestal tudi s predstavniki Gibanja za pravice čolnarjev MOK in jim dejal, da je Komunala Koper v zadnjih mesecih oddala še 100 novih komunalnih privezov, še naprej pa si bodo prizadevali za zagotavljanje varnih pogojev priveza in predvsem pravično obravnavo vseh najemnikov. »Zadeve lahko vedno še izboljšamo, ampak se moramo zavedati tudi stiske s prostorom ter velikega povpraševanja po komunalnih privezih. Mestna občina Koper je v zadnjih letih veliko vložila v ureditev komunalnih privezov, ki jih ni možno primerjati s tistimi v sosednjih občinah. Z vami bomo reševali vsa odprta vprašanja, želim pa si tudi sodelovanja pri načrtovanju novih priveznih mest,« je dejal Mišič.

Predstavnik Gibanja za pravice čolnarjev MOK Vladimir Savarin je pozdravil način sodelovanja s koprsko Komunalo in v imenu gibanja dodal, da »lani pred nekaj meseci in spet danes smo naleteli na osebo, ki je za strpen dialog in kot predstavnik upravljavca oz. ponudnika storitev pripravljen reševati odprta vprašanja skupaj z nami, ki smo uporabniki teh storitev«.

Savarin je predstavil tri odprta vprašanja, ki bi jih po njegovem mnenju lahko skupno rešili. Najprej je izpostavil položaj nekaterih imetnikov plovil, ki so bili ob prenovi mandrača začasno premeščeni na plavajoče pomole, nato pa se niso mogli vrniti na sektorje starih priveznih mest. Mišič je glede tega vprašanja zagotovil, da se bo vsem tistim, ki so bili premeščeni na plavajoče pomole, ne da bi se za to sami odločili in po prenovi niso imeli zagotovljenega starega priveznega mesta ter so ohranili plovilo iste dolžine, zaračunavala cena, znižana za 30 odstotkov, kar predstavlja razliko med dražjim privezom na plavajočem pomolu in starim privezom ob obali.

Predstavniki najemnikov komunalnih privezov so podali še nekaj pobud za izboljšavo odloka o pristaniščih ter nekaj operativnih predlogov za izboljšavo infrastrukture, kar je Mišič pozdravil in zagotovil, da bodo vsi dobri predlogi upoštevani v okviru obstoječih možnosti.

Nazadnje so se sogovorniki soočili s spremembami, ki bi lahko nastale pri novoustanovljeni Občini Ankaran, na katerem območju sta mandrača Sv. Katarine in Valdoltre, ki ju upravlja Komunala Koper. Savarin je napovedal, da se bo gibanje v kratkem sestalo še z županom Občine Ankaran in mu predstavilo položaj najemnikov komunalnih privezov, ki niso rezidenti ankaranske občine, vendar živijo v neposrednem območju, na primer v Hrvatinih ali Bertokih.

Mišič je glede tega zagotovil, da se v kratkem za najemnike privezov z veljavnimi pogodbami ne bo nič spremenilo in dodal, da »ljudje živimo na enem območju, zato administrativna meje ne sme biti ovira. Nemoteno življenje v lokalni skupnosti mora biti zagotovljeno, zato imam dober občutek glede vašega dogovarjanja z novim županom. Prav je, da pri delitvenih zadevah ne prihaja do nepotrebnih razhajanj, ki bi imela negativne posledice na ljudi,« je zaključil Mišič.