DomovArhivDigitalna razstava “Obleci svojo nošo”

Digitalna razstava “Obleci svojo nošo”

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem, ko so v začetku leta v Pokrajinskem muzeju Koper predstavili prvo spletno aplikacijo, poimenovano »Virtualni muzej«, so sedaj šli še korak dalje. Minuli teden so tako predstavili tudi prvo digitalno razstavo »Obleci (svojo) nošo«, ki je nadgradnja istoimenske razstave etnološke zbirke koprskega muzeja. Vsi uporabniki pametnih telefonov oziroma tabličnih računalnikov lahko tako razstavo doživijo tudi v obliki virtualne igrice na dotik, ki je brezplačno dosegljiva v Android Google Play trgovini z imenom »Obleci (svojo) nošo«.

Sicer se razstava, ki je v ne-virtualni obliki svoja vrata odprla konec minulega leta, osredotoča na oblačilni videz nekdanjih prebivalcev Istre iz preloma 19. stoletja v 20. stoletje. Po izboru kustosinje muzeja Tine Novak Pucer je na razstavi predstavljenih dvanajst barvnih ilustracij oblačil te regije, ki predstavljajo interpretacijo oblačilne kulturne dediščine.

Razstava »Obleci (svojo) nošo« je po besedah njene avtorice nadaljevanje cikla ilustracij nekdanjih oblačilnih videzov, ki ga je začela s serijo ilustracij za otroško revijo. »Poanta razstave je, da bi se otroci preko igre naučili dediščine oblačenja«, pojasnjuje avtorica razstave, ki je ilustrirana oblačila izdelala v slogu papirnatih lutk, jih »razrezala« in naredila ločene oblačilne elemente (zgornji deli, rokavi, spodnji deli, obuvala….), ki jih lahko obiskovalec med seboj sestavi. Vsebino oblačilne dediščine je avtorica mladim še bolj približala, s sodobno računalniško vektorsko ilustracijo in tako oblačila postavila v današnji čas.