DomovArhivZ današnjim dnem delnica LKPG ponovno v družbi najboljših

Z današnjim dnem delnica LKPG ponovno v družbi najboljših

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

O tem priča tudi dejstvo, da je Ljubljanska borza po redni polletni reviziji sestave borznega indeksa SBI TOP odločila, da vanj po petih letih ponovno vključi tudi delnice Luke Koper. Poleg delnic Luke bo od danes indeks sestavljalo še sedem vidnih slovenskih podjetij, in sicer Gorenje, d. d., Velenje (GRVG), Krka, d. d., Novo mesto (KRKG), Mercator, d. d., Ljubljana (MELR), Petrol, d. d., Ljubljana (PETG), Pozavarovalnica Sava, d. d., Ljubljana (POSR), Telekom Slovenije, d. d., Ljubljana (TLSG) in Zavarovalnica Triglav, d. d., Ljubljana (ZVTG).

Največji delež v indeksu imajo sicer Krkine delnice, 29,87-odstotnega. Sledijo delnice Petrola (21,39 odstotka), Telekoma Slovenije (18,93 odstotka), Zavarovalnice Triglav (11,24 odstotka), Mercatorja (6,07 odstotka) in Pozavarovalnice Save (5,33 odstotka), medtem ko imajo najmanjšo utež v SBI TOP z 2,92-odstotnim deležem Gorenjeve delnice. Delnice Luke Koper imajo v indeksu 4,24-odstotni delež. Zaključni tečaj delnice Luke Koper se je letos okrepil za 54,15 odstotka, delnice pa so petkovo trgovanje ob 5,77-odstotni rasti končale pri 14,49 evra.

Vrednost delnice zrastla za 65 odstotkov

Če je bila tržna vrednost delnic, poenostavljeno izražena po uradnem tečaju doseženem na Ljubljanski borzi, z dnem prevzema krmila Luke Koper s strani Gašparja Gašparja Mišiča, in sicer 6. septembra 2013, približno 130 milijonov evrov, se je ta v nekaj več kot pol leta znatno zvišala, in sicer na več kot 200 milijonov evrov. Povedano poenostavljeno, je razlika v vrednosti kar 64,9- odstotna oziroma se je v tem času tržna vrednost družbe, izračunana po tečajni vrednosti, doseženi na Ljubljanski borzi, povečala za več kot 70 milijonov evrov. Tečaj delnice je v enakem obdobju narasel iz 9,4 na 14,49 evra.

Planina, predaja donacij, 20032014-1-50

Rezultati doseženi na javnem trgovanju pri Ljubljanski borzi dokazujejo, da podjetje dosega odlične rezultate, ki so pozitivno sprejeti tudi na vlagateljskem trgu, obenem pa so odraz realnega stanja v delniški družbi. Vlagatelji namreč dobro razlikujejo med poslovno in strateško privlačno naravnanimi rezultati in pravcato medijsko gonjo, ki take rezultate poskuša relativizirati. Vsa zlovešča svarila politikov, medijev in drugih “poznavalcev”, ki so ob imenovanju Mišiča družbi prognozirali črne napovedi in se nad tovrstno odločitvijo nadzornikov zgražali, so se tako sesula kot hiša iz kart.

Mišičeve zasluge za uspeh

Ob tem je zadovoljstvo nad doseženimi izidi izrazil tudi prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki je ponosen nad vidnimi rezultati, kljub množičnim polenom pod noge, namernim podtikanjem, diskretiacijam, nagajanjem in nenazadnje tudi kljub neprizanesljivim odzivom narave, s stoletnimi žledom in poplavami. Mišič se namreč zelo dobro zaveda, da Luka Koper ni samo prostor znotraj carinske ograje, temveč sega do koder sega njena pomorska in logistična veriga, ki povezuje domala vse kotičke sveta. “Za uspeh take družbe, kot je Luke Koper, je potrebna sinergija med lokalno skupnostjo, zaposlenimi in poslovnimi partnerji,” je še dodal Mišič, ki je ponovno dokazal, da ima visoko sposobnost preživetja, da je resnicoljub in da je svojemu delu povsem predan.
Tega se očitno zavedajo tudi številni poslovni partnerji, ki sproti evalvirajo konkretne naložbene dosežke Luke Koper in so že prepoznali pomen poglobitve prvega bazena na 13 metrov. S tem v zvezi se je odzval Courquin Stéphane, podpredsednik družbe Med Lines skupine CMA CGM, ki je v pismu upravi pohvalil dosežek in dejal, da “gre za pomemben korak, ki kaže na dobro razumevanje potreb vaših poslovnih partnerjev”.

Podrobnejše podatke in trend rasti si lahko ogledate v spodnjem povzetku trgovanja ter grafičnem prikazu indeksa rasti vrednosti delnice LKPG na Ljubljanski borzi v obdobju od 6. septembra 2013 do 21. marca 2014.