DomovArhivZgodovinska mesta Slovenije se predstavijo v Bruslju

Zgodovinska mesta Slovenije se predstavijo v Bruslju

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Razstava bo svoja vrata slavnostno, s pestrim kulturnim programom in visokimi gosti, odprla v ponedeljek, 24. marca, v hiši Evropskega parlamenta v Bruslju pa bo na ogled še ves teden, do 28. marca.

Namen razstave, katere pobudnica je slovenska evroposlanka Tanja Fajon, je predstaviti lepoto zgodovinskih mest Slovenije, predvsem pa značilnosti in umetniški pomen njihovih mestnih jeder.

Združenje zgodovinskih mest Slovenije deluje od leta 2001 in povezuje najstarejša slovenska mesta: Idrijo, Koper, Kostanjevico na Krki, Kranj, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljico, Slovenske Konjice, Škofjo Loko, Tržič, Žužemberk, mesta, ki imajo stara mestna jedra zaščitena za kulturni spomenik ter družbe in organizacije, ki sodelujejo pri prenovi kulturne dediščine. Mesta so se  povezala s skupnim namenom iskanja načinov in možnosti ohranjanja in oživitve mestnih središč, izvajanja prenove ter razvijanja strategije skupnega trženja z namenom povečanja ozaveščenosti, da so zgodovinska mesta  umetnostni zaklad in turistična privlačnost ter skupnega spoznanja, da ohranjanje kulturne dediščine omogoča gospodarski in kulturni razvoj.