DomovArhivDarovali plačo – v koalicijo solidarnosti vabijo še druge

Darovali plačo – v koalicijo solidarnosti vabijo še druge

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

»Kdor hitro da, dvakrat da« je bilo vodilo pobude Gašparja Gašparja Mišiča, da svojo mesečno plačo nameni pomoči potrebnim ob zadnji naravni katastrofi, ko je velik del Slovenije, zlasti Notranjsko, prizadel žled, kasneje pa še poplave. Pobudi so se takoj pridružili koprski župan Boris Popovič, delavski direktor Luke Koper in član uprave družbe Matjaž Stare ter direktor za operativo in prodajo v Luki Danijel Tomljanovič in danes denarno pomagali prvim šestim družinam v Planini pri Postojni.

Z akcijo, ki se ji je pridružil tudi Radio 1, nameravajo nadaljevati, saj je vsak od donatorjev že predlagal tri imena, ki naj bi sledila njihovi humani gesti. Gašpar Gapar Mišič je nominiral predsednika uprave Intereurope Ernesta Gortana, predsednika uprave NLB Janka Medjo in odgovornega urednika oddaje Svet na Kanalu A Gregorja Trebušaka, Matjaž Stare je nominiral predsednico Nadzornega sveta Luke Koper Alenko Žnidaršič Kranjc, predsednika uprave Splošne plovbe Egona Bandlja in predsednika uprave Modre Zavarovalnice Boruta Jamnika, medtem ko je koprski župan Boris Popovič izzval predsednika države Boruta Pahorja, predsednico vlade Alenko Bratušek in notranjega ministra Gregorja Viranta.

Vzniknila koalicija solidarnosti

Župan je prepričan, da je v Sloveniji mnogo posameznikov, direktorjev in politikov, ki si lahko privoščijo nameniti enomesečni zaslužek za ljudi, ki imajo že sicer malo, poleg tega pa jih je prizadela še naravna ujma, da so ostali celo brez strehe nad glavo. »Zelo sem vesel, da je Mišičeva pobuda padla na plodna tla in verjamem, da se bo zdaj sprožila verižna reakcija ter da se bodo koaliciji solidarnosti, kot smo jo poimenovali, pridružili števili. Prepričan sem, da lahko veliko bolje pomagamo, če na konkreten način darujemo plačo, kot pa da na primer enkrat kidamo gnoj, vozimo traktor, ali sekamo drevje,« je še dodal Popovič. Prvi donatorji se sicer zavedajo, da je to le prvi korak, saj je prizdetih in pomoči potrebnih družin v Planini, pa tudi drugod po Sloveniji, še veliko.

V prvi donaciji so zbrali 15500 evrov in jih namenili Danici Mrhar, Jani Setnikar in njenemu očetu Antonu, Ester in Mitji Rženu, Janezu Korošcu, Dušanu Slugi in Željku Lovretu. Pomoči najbolj potrebne so izbrali na podlagi predlogov krajevne skupnosti in predhodnih ogledov na terenu. Današnjega obiska, predvsem pa konkretne pomoči, so se v Planini zelo razveselili, saj, po njihovih besedah, ni mnogo tistih, ki so jim konkretno pomagali, žal pa je bilo veliko več takih, ki so naravno nesrečo izkoristili samo za lastno promocijo.
Današnji obisk in donacija je bila spodbuda za ljudi, ki hitijo popravljati svoja domovanja, ki sušijo zidove, ki odvažajo blato in povsem uničeno belo tehniko, televizorje, pohištvo ter drugo imovino. Stanje na terenu je namreč še vedno impresivno. Čeprav se je voda že umaknila z dvorišč in glavne ceste, je pogled na tamkajšnje Planinsko polje boleč, nekateri pa lahko v svoje domove še vedno pridejo le s čolnom. Zavedajo se, da bo odprava posledic žleda in poplav dolgotrajna, a je današnji obisk, kot je s solzami v očeh dejala Danica Mrhar, prižgal žarek upanja v bolj optimističen jutri.