DomovArhivDnevi kmetijstva slovenske Istre že 10. leto v Kopru

Dnevi kmetijstva slovenske Istre že 10. leto v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

“Istra brez meja” je bila osrednja tema letošnjih Dnevov kmetijstva slovenske Istre, ki so tudi letos del starega mestnega jedra obogatili s pestro in raznoliko ponudbo našega zaledja in celotnega dela Istre.

Dvodnevno dogajanje je na več kot 2 tisoč kvadratnih metrov površin dodatno popestrila predstavitev avtohtonih domačih živali, odlično pa je bilo poskrbljeno tudi za spremljajoči kulturno –zabavni program.

Podeželje in vse kar sodi zraven je na 110 bogato obloženih stojnicah tokrat predstavljalo 93 razstavljalcev – ti so obiskovalcem ponujali najrazličnejše domače pridelke in izdelke, od sirov, salam in drugih mesnih izdelkov, oljčnega olja, vina, medu, do sadja in zelenjave, različnih namazov, ročno izdelanih predmetov, proizvodov kmetijske obrti in še in še. Med drugim so se na stojnicah predstavljale tudi različne kmetijske ustanove in društva, letošnji jubilejni dnevi kmetijstva pa so v Koper ponovno pripeljali tudi avtohtone pasme domačih živali. Istrski osel, drežniška koza, istrska ovca, krškopoljski prašič, kranjska čebela, štajerska kokoš, kraška sivka in celo avtohtoni lipicanec iz Kobilarne Lipica so najbolj očarali prav najmlajše, ki so se zabavali tudi ob spoznavanju mini živalskih predstavnikov – mini koze, mini ovce, mini prašičev ter okrasne perutnine, nemškega orjaka in ovnača, golobov, prepelice, kuncev, želv in drugih malih živali.

Sicer pa so v okviru jubilejne obletnice Dnevov kmetijstva prvi mož koprske občine Boris Popovič, predsednik organizacijskega odbora Oskar Fritz in Vinska kraljica slovenske Istre Sara Pfeifer Pelicon ob priložnosti podelili tudi posebna priznanja za 10-letno sodelovanje na prireditvi, in sicer Društvu Boškarin, Društvu Vinol, družinski kmetiji Gregorič, ekološkemu vinogradništvu Rodica, Emiliji Pavlič, gobarskemu-mikološkemu društvu Slovenske Istre, Istri tartufi Šavle, kmetiji Martisa, kmetiji Vojvoda, kmetijsko gozdarskemu zavodu Nova Gorica Beti, Agrariji Koper, Mireli Šaran – Grižonič, Obalnemu čebelarskemu društvu Koper in podjetju Vinakoper.

Poleg sejma še druge aktivnosti

Ob tem je jubilejno prireditev zaznamovala tudi podelitev naziva šampiona medu, ki ga je organiziralo Obalno čebelarsko društvo Koper. Naziv Šampion leta 2014 si je tako prislužil akacijev med Bruna Berlota, sledil mu je akacijev med Milana Ovca, tretje mesto pa je zasedel hoja med Nikolskega Trajča.

Pestro je bilo tudi v nedeljo, ko so ocenjevali »najbolj všečne stojnice« letošnjih Dnevov kmetijstva slovenske Istre, in sicer najboljša stojnica je bila letos stojnica KZ Agrarije Koper, drugo mesto je zasedla stojnica Gobarskega – mikološkega društva slovenske Istre, tretje mesto pa kmetija Martisa. Sledila pa je še podelitev v okviru Projekta Wellfood: Najbolj všečna embalaža oljčnega olja. Najbolj všečno etiketo oljčnega olja je po izboru strokovne komisije imela Stara kortina Janka Bočaja iz Bočajev, medtem ko si je nagrado potrošnikov in obiskovalcev prireditve prislužil Aleš Bučinel iz Gradnega v Brdih.

Pestro dogajanje je v soboto popestril tudi 6. ex-tempre in odprti ateljer Sladka Istra 2014, na katerem je sodelovalo 120 slikarjev in umetnikov iz Slovenije ter zamejstva. Tudi letos je bila tema ex-tempora vezana na naslov prireditve »Sladka Istra«, selektorica Anja Smrkolj pa je med množico oddanih del izbrala 20 tistih, ki bodo po prvi razstavi v Kopru obiskala še razstavišča drugod po Sloveniji. Zmagovalke ex-tempora Sladka Istra 2014 so bile tri, in sicer domačinka Zdenka Petek, Marjana Dimec iz Ljubljane ter Tržačanka Elsa Delise. Drugo nagrado, sodelovanje na potujoči razstavi Sladka Istra 2014, pa so prejeli: Saška Gajšek, Jožica Golja, Alica Javšnik, Tatjana Prodan, Ivan Stojan Rutar, Karin Zrinjski, Vlado Geršak, Eleonora Krkač, Matej Pečenik, Judita Rajnar, Luna Apollonio, Anita Vozelj, Nuša Javornik, Božica Mihalič, Maja Gržina Cergolj, Livio Zoppolato ter Polona Harum.

Nagrajenke bodo prihodnje leto razstavljale v Pretorski palači, brezplačno se bodo udeležile likovnega tečaja v organizaciji JSKD, prejele pa so tudi platna ter slikarski material podjetja Art Ljubljana in Kompasov darilni bon za enodnevni izlet v adventnem času.