DomovArhivMestna obala v novi podobi

Mestna obala v novi podobi

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je Mestna občina Koper že v poletnih mesecih končala s celovito prenovo dela Ukmarjevega trga, ki ga sedaj krasi lično urejen mestni park, s sredozemskim in lokalnim zelenjem, ter popolno obnovo Kopališkega nabrežja, je v petek naložbo sklenilo tudi novo, v steklo oblečeno panoramsko dvigalo ob potniškem terminalu.

Nove pridobitve so v Koper privabile številne radovedneže in obiskovalce, ki jih je ob priložnosti nagovoril župan Mestne občine Koper Boris Popovič. Kot je dejal je nova podoba mestne obale ena pomembnejših pridobitev koprske občine, ki je tako dobila nove sprehajalne površine, čudovit mestni park in prvo mestno dvigalo, ki se ga bodo posluževali tako turisti kot tudi občanke in občani. Ob tem je spomnil, da je koprska občina, ki se pospešeno razvija in na račun novih pridobitev dobiva tudi številne nove vsebine že dobrih 12 letih, doživela popoln preporod prav na vseh področjih, tudi na področju turizma. Ta je še posebej zaživel s prihodom velikih potniških ladij, ki so danes v Kopru realnost in tako rekoč del našega vsakdana, pa čeprav so o tem še pred leti dvomili mnogi.

Uradni del je zaznamoval tudi poseben polurni program Pihalnega orkestra Koper in Mažoret Koper ter veličasten ognjemet, ki je razsvetlil nebo nad Bastionom, praznično vzdušje pa se je nadaljevalo še potem, z nastopi En big banda, skupine Gedore in gostov Žige Rustje, Iztoka Novaka – Easy, Steffy in skupine Rock the Pop v zasedbi Tulio Furlanič in Marino Legovič, ki so razigrano množico zabavali še pozno v večer.

Nova pridobitev v veliki meri financirana z evropskimi sredstvi

Zatem ko je Mestna občina Koper lani popolnoma prenovila Ukmarjev trg in ribiško pristanišče, je pred kratkim  v povsem prenovljeni podobi zasijal tudi preostali del obalnega dela mesta. V sklopu te naložbe so ukinili nekaj obstoječih parkirnih mest, na ta račun pa razširili mestni park s sredozemskim in lokalnim zelenjem, ki je temu delu mesta dalo še bolj pristen sredozemski pridih. Kopališko nabrežje, ki je do nedavnega veljalo za dvosmerno cesto, pa so po zgledu Pristaniške ulice in Semedelske ceste preuredili v široko sprehajalno promenado, ki smiselno povezuje potniški terminal z Ukmarjevim trgom in novim ličnim parkom ter z obstoječimi mestnimi sprehajališči. Novo podobo je v okviru naložbe dobil tudi del potniškega terminala ob Bastionu, kjer so uredili manjšo ploščad z modernim panoramskim dvigalom, ki povezuje potniški terminal z razgledno ploščadjo nad Bastionom, že danes pa se ga poslužujejo tako vse številčnejši turisti, ki k nam prihajajo s potniškimi ladjami, kot tudi domačini, predvsem mamice z vozički ter invalidi. Vrednost naložbe je znašala nekaj manj kot 2 milijona evrov, od katerih je dobršen del, kar 1,3 milijona evrov Mestna občina Koper pridobila iz naslova nepovratnih evropskih sredstev.

evropski