DomovArhivDnevi kmetijstva slovenske Istre

Dnevi kmetijstva slovenske Istre

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tradicionalni, tokrat že 11. Dnevi kmetijstva slovenske Istre, ki bodo 3. in 4. oktobra v Kopru, bodo v znamenju čebel in čebelarstva. Organizatorji, ki so 2400 kvadratnih metrov veliko prizorišče s tremi šotori postavili za koprsko tržnico, napovedujejo do sedaj največje število razstavljavcev, trenutno 93 na kar 132 stojnicah. Tudi letos bo vstop brez plačila, sejem bo mogoče obiskati med 9. in 18. uro, uradno pa ga bodo odprli v soboto, 3. oktobra, ob 9.30.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik organizacijskega odbora dr. Oskar Fritz, pričakujejo velik obisk, saj se je ta tradicionalna prireditev s ponudbo in prikazom domače pridelave v mestu, dobro prijela. Tudi letos bodo poseben magnet, predvsem za otroke, številne domače živali avtohtonih pasem, od istrske oslice plamenke do istrskega vola, uredili pa bodo tudi mini živalski vrt s prašički, ovcami, kozami. Po besedah podpredsednice organizacijskega odbora Barbare Strmole bodo pripravili tudi razstavo slik sobotnega ex tempora v Hrastovljah, ter razstavo slik otrok osnovnih šol na temo čebel. Prav čebela je namreč osrednji lik letošnjih kmetijskih dni v Kopru.

Klavdijo Babič, podpredsednik Obalnega čebelarskega društva Koper, ki letos praznuje 60. obletnico, je povedal, da pripravljajo številne dejavnosti, od delavnic za otroke, na katerih bodo izdelovali papirnate čebelice do izdelave panjskih končnic, predstavili bodo zgodovino čebelarstva, razstavili eksponate ter izvedli mednarodno senzorično ocenjevanje ter vodeno degustacijo medu. Nagrajen med bodo lahko obiskovalci tudi kupili, tu bo še opazovalni panj in pa zeliščarka, ki bo predstavila destilacijo medu.

Na tokratnih dnevih kmetijstva bodo aktivno sodelovali tudi lovci, ki bodo po besedah predsednika Lovske zveze Koper Fabia Steffeta pokazali, da sta njihovo vodilo in temelj dela predvsem narava, skrb za divjad in njen obstoj, 13 lovcev Obale, Krasa in Brkinov, ki so morali skozi proces izobraževanja in izpitov, pa bo prvič prestalo javno lovsko zaprisego.

Zaradi Dnevov kmetijstva slovenske Istre parkiranje na modrih conah med rampo in peščenim parkiriščem za koprsko tržnico od 30. septembra do 5. oktobra ne bo mogoče.