DomovArhivDo Sladke Istre nas loči le še nekaj dni

Do Sladke Istre nas loči le še nekaj dni

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Komisija, ki so jo sestavljali Ksenija Krajšek Mahorčič iz gostilne Mahorčič, etnolog in pisec številnih knjig o gastronomiji in kulturni dediščini Slovenije prof. dr. Janez Bogataj, kulinarični mojster, slaščičar francoske šole, ustanovitelj prvega francoskega slaščičarskega izobraževanja in celovite ponudbe zelo okusnih in prefinjenih posladkov v Sloveniji Naser Gashi, slaščičarska mojstrica Alenka Kodele, predavateljica za prehransko svetovanje in dietetiko na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem doc. dr. Tamara Poklar Vatovec, odgovorna urednica revije za umetnost kuhanja in uživanja ob hrani in pijači PET ZVEZDIC Urša Cvilak, novinar Primorskih novic in poznavalec gastronomije Istre Sašo Dravinec in posebna gostja, Dragica Lukin, ena najbolj priznanih hrvaških slaščičark, lastnica slaščičarne Villa Sosi v Umagu, ni imela lahkega dela. Na natečaj za Naj torto Sladke Istre se je namreč odzvalo kar 11 prijaviteljev s 14 tortami, na natečaj za Najizvirnejšo sladico pa 13 prijaviteljev z 18 sladicami. Naziv »Naj torta Sladke Istre 2015« je prejela FETICHE PATISSERIE za torto MARIE, srebrno odličje je prav tako romalo v roke FETICHE PATISSERIE za torto MOULIN ROUGE, bronasto odličje pa je osvojila družba HIT d.d. NOVA GORICA za torto MALINA V REFOŠKU. Za »Najizvirnejšo sladico Sladke Istre 2015« so razglasili sladico ZLATA FIGA Z LIMONO RESTAVRACIJE TOMI, srebrno odličje je prejela portoroška RESTAVRACIJA RIZIBIZI za sladico EKOLOŠKA, bronasto odličje pa družba HIT d.d. NOVA GORICA za sladico VALE.
Na današnji novinarski konferenci so razkrili tudi zmagovalce natečaja »Muškat Sladke Istre 2015«. Komisija, ki so jo sestavljali specialistka za vinarstvo KGZ Nova Gorica Tamara Rusjan, svetovalka za vinarstvo in vinogradništvo KGZ Nova Gorica Majda Brdnik, poznavalka vina in novinarka revije Vino Barbi Močivnik, poznavalka vina Bernarda Žitko in Tomaž Sartori s posestva Sartori Marezige, je za Muškat Sladke Istre 2015 razglasila MUŠKAT MOMJANSKI 2009, vinske kleti Kozlović vina, zlati odličji so podelili Sladkemu muškatu letnik 2014 vinske kleti Vinakoper in Kmetiji Mahnič za Likor 2011, srebrna odličja so šla v roke Kmetije Markovič za Rumeni muškat 2014, Vinakoper za Cipro 2012, Vinski kleti Hreščak za Rumeni muškat sladki 2014 in Vinski kleti Kralj za Rumeni muškat 2014, bronasta odličja pa bodo podelili Briču d.o.o. za Sladki muškat 2012, Kleti Vina Olenik za Sladki muškat 2014 in Ekološkemu vinogradništvu Rodica za Rumeni muškat 2013.
Zmagovalci natečajev bodo priznanja prejeli na slavnostni prireditvi, ki bo v nedeljo, 20. septembra, ob 18. uri v koprskem mandraču. Tam bodo prav tako podelili priznanja zmagovalcem Ex-tempora Sladka Istra 2015.
Sicer pa bo tudi letošnja Sladka Istra postregla s pestrim sladkim programom, ki ga bodo poleg okušanja in prodaje sladkih izdelkov zaznamovale tudi slaščičarske in kuharske delavnice, ter bogatim otroškim in spremljevalnim programom, so povedali na današnji novinarski konferenci. Na prireditvi bo več kot 160 stojnic, na katerih bo mogoče poskusiti več kot 500 različnih sladic in sladkih izdelkov. Letošnja novost bo tudi dobrodelna peka palačink, v njej se bodo v soboto, ob 13. uri pomerili tudi številni znani obrazi, kot so Tomaž Klepač, Darja Zgonc, Tinkara KovačSnežana Vukmirovič in celo skupina iz priljubljene televizijske nanizanke Ena žlahtna štorija z Matjažem Javšnikom na čelu.

3
Bronasto odličje je prejela torta MALINA V REFOŠKU, ki so jo pripravili v HIT d.d. NOVA GORICA.
2
Srebrno odličje je prejela torta MOULIN ROUGE FETICHE PATISSERIE.
1
To je zmagovalna torta natečaja Naj torta Sladke Istre 2015.
1zlatafigazlimono
Zlata figa z limono Restavracije Tomi je prejela laskavi naslov Najizvirnejša sladica Sladke Istre 2015.
DSC_0072
Za Muškat Sladke Istre 2015 so okronali Muškat momjanski 2009, vinske kleti Kozlović vina.

Več o prireditvi v spodnjem videu: