DomovArhivŽive meje iz lastne vzgoje Vrtnarije Škocjan po zelo ugodnih cenah

Žive meje iz lastne vzgoje Vrtnarije Škocjan po zelo ugodnih cenah

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vse žive meje, ki jih ponujajo v Vrtnariji Škocjan so iz lastne vzgoje. Vse sadike so bile vzgojene v lokalnem okolju vsaj dve leti in so tako pripravljene na rast v mediteranski klimi. Pri izbiri živih mej je potrebno biti zelo pozorni na starost sadik, saj vam bodo po sajenju uspele samo rastline, ki so stare vsaj eno leto.

Trenutno lahko izbirate med štirimi vrstami živih mej, ki bodo lepo zaokrožile vaše vrtove in že v nekaj letih poskrbele za boljše zadrževanje hrupa ali prahu, zastiranje pogledov na vašo hišo, ali samo za polepšanje okolice, v kateri živite.

Lovorikovec

Lovorikovec je vednozeleni grm, ki lahko v dobrih pogojih zraste čez 2 metra višine. Listi so usnjati, temno zeleni, svetleči in podolgovato eliptični. Pomladni cvetovi so majhni, zvezdaste oblike. Plodovi so majhne, črne, okrogle jagode s koščico, podobne olivam, ki so toksične in zato ne privabljajo živali. Lovorikovec najbolje uspeva na sončnih ali polsončnih legah. Lovorikovec dobite za samo 7,50 evra za kos.

Lovorikovec
Lovorikovec

Leylandijeva cipresa

Leylandijeva cipresa vednozelena rastlina, ki zelo hitro raste (do 1 m na leto) in se oblikuje v gosto, lepo oblikovano živo mejo. Priporoča se posaditev dveh do treh sadik na meter. Listi so temno zelene barve, storži pa običajno dosežejo debelino med 1,5 do 2 cm. Leylandijeva cipresa je zelo vzdržna na visoke temperature, lepo prezimi tudi v temperaturah od -15 do -20 C. Lepo uspeva v vsaki zemlji, zlasti v obmorskih krajih. Cena Leylandijeve ciprese je samo 7,50 evra.

Leylandijeva cipresa
Leylandijeva cipresa

Photinia (fotinija)

Photinia je zelo priljubljena vednozelena rastlina, ki se uporablja za živo mejo. Je zelo hitre rasti, listi so svetleči, zelene barve poleti in pozimi, nova vegetacija jeseni in spomladi pa je zelo lepe, svetleče rdeče barve. Cvetovi so bele barve in zelo intenzivnega vonja. Rastlina je zelo trpežna na visoke in nizke temperature (do -15) in odporna na škodljivce. Najboljše uspeva na sončni ali polsončni legi. Cena Photinie je samo 5,50 evra za kos.

Photinja
Photinia

Thuja occidentalis

Thuja occidentalis je rastlina svetlo zelene barve, odlična za živo mejo, vendar primerna tudi za posamično saditev. Zelo hitro raste in lahko doseže višino do 6 metrov ter širino do 2 metra. Dobro zdrži nizke zimske temperature in je primerna za posaditev na sončnih ali polsončnih legah. Cena Thuje occidentalis je samo 6,50 evra za kos.

Thuja Occidentalis
Thuja Occidentalis