DomovArhivDržava kupila Škofijote z ogledalom?

Država kupila Škofijote z ogledalom?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

krajane kupujejo z drobtinicami…

V teh dneh smo imeli priložnost brati hvalospeve na račun »širokogrudnosti« nekaterih poslancev, ki so menda prisluhnili tegobam prebivalcev KS Škofije in jim zanje zagotovili pomoč.
Ponedeljkovega posveta Škofijotov s poslancema SMC Lilijano Kozlovič in Markom Ferlugo ter poslancem italijanske narodne manjšine Robertom Battellijem, seveda ni spregledal niti primorski časnik z modro glavo, pa čeprav je šlo za politično zadevo, katerim se samooklicani objektivni časopis – ko gre za dobra dejanja koprskega župana  – spretno izogiba. Časnik je očitno v ponedeljkovem dogodku prepoznal potencial, kako iz povsem običajnega strankarskega posveta s krajani, za katerega vsi dobro vemo, da v resnici ne gre za nič drugega kot za golo nabiranje političnih točk, narediti medijsko samohvalo vladajoči opciji. Obenem so seveda tudi to priložnost izkoristili, da so kot »antagonista« marljivi, poslušni, nesebični in delavni državni politiki postavili le koga drugega kot koprsko občinsko oblast. V zaključku članka so namreč zapisali, da so krajani Škofij nad delovanjem in odnosom Mestne občine Koper do njihovega kraja »izrazito nezadovoljni«.
In kako zgodbo bolje prodati kot to, da v kraj, kjer živijo »nezadovoljni« krajani nekega dne kot odrešitelj pride državna politika in krajanom da »zagotovila, da bo država uslišala nekaj njihovih predlogov, s čimer se bo prometna varnost v njihovem kraju »drastično« izboljšala«?!  Na koncu pa se izkaže, da so njihove obljube dejansko vredne manj od počenega groša oziroma, da gre za naloge, ki so tudi sicer v pristojnosti države oziroma DRI (Direkcije RS za infrastrukturo)  in da zanje niso prav nič zaslužni poslanci na obisku.
Kot so zapisali v časniku, naj bi se predstavniki DRI namreč »strinjali z nekaterimi ukrepi za umirjanje prometa, ki jih je nanje v imenu KS Škofije naslovila Lilijana Kozlovič. Tako naj bi že letos izvedli barvanje talnih označb, namestili ogledalo ob priključku za Plavje, pred naseljem Škofije omejili hitrost na 50km/h in očistili kanale za meteorne vode, za vse ostale predloge, tudi denimo za gradnjo več deset tisoč evrov težkega krožišča, pa je po besedah DRI pristojna občina.
Za kaj natančno gre?
Če si pogledamo odgovore DRI na nekaj pobud Škofijotov, ki naj bi jim velikodušno ustregli, lahko ugotovimo, da so jim primorski poslanci, kot pred tem v drugih krajevnih skupnostih naše občine, očitno prodali meglo. Iz odgovorov DRI namreč izhaja, da je na primer barvanje obstoječih talnih oznak na državni cesti že tako ali tako v rednem programu vzdrževanja državnih cest in sploh ne gre za nobeno investicijo, za kakršno so jo skušali poslanci prikazati. Tudi druge ugodene zahteve, čeprav jim ne odrekamo legitimnosti, pomenijo le drobiž, še posebej pa drobiž v primerjavi s tistim, kar vsa ta leta Mestna občina Koper vlaga v prometno varnost na Škofijah. Toda ne, zdaj jim pomaga država, neposredno in s pomočjo naših vrlih obalnih poslancev, pa čeprav nabava in postavitev ogledala ne staneta več kot 600 evrov, zahtevani prometni znak znese približno 100 evrov, ureditev odvodnjavanja med cerkvijo in Normo pa sodi v redno vzdrževanje, prav tako kot rezanje dreves in čiščenje podrasti pri Čuku.

Z ogledalom, na sveže pobarvanimi prehodi in tablami, odvodnjavanjem in krajšanjem vej naj bi torej vladajoča opcija ustvarila videz škofjotskega odrešenika, si s tem kupila volilne glasove, morebiti celo za naslednje lokalne volitve!
Prozoren manever, ni kaj, medtem pa resnejša vprašanja, nedvomno bolj v domeni državne politike, kot na primer uvedba lokalne vinjete, ki bi središče Škofij nedvomno razbremenila tranzita, koristila pa bi širšemu območju Slovenske Istre oziroma njenim prebivalkam in prebivalcem, seveda ostajajo nerešena. Celo več kot to. Čeprav naj bi država v teh dneh naročila študijo o uvedbi lokalnih vinjet, je bil v ponedeljek že uvodoma jasen poslanec Ferluga:

»Uvedbe lokalne vinjete vsaj v letošnjem letu ne bo«.

Psi lajajo, karavana gre dalje.
Prav tako se lahko upravičeno vprašamo, zakaj predsednik sveta KS Škofije in njegovi podporniki primorskih poslancev niso prosili za pomoč pri pridobivanju evropskih sredstev za dokončanje kanalizacije in vodovoda v KS Škofije, kjer bi vsaj za dela, za katera občina že ima gradbeno dovoljenje, potrebovali približno poldrugi milijon evrov. Tako jih niti niso zaprosili za pomoč pri preplastitvi državne ceste v njihovem kraju z eruptivnim asfaltom, kar bi prav tako stalo več deset tisoč evrov. Kot že rečeno, ostali so namreč raje zgolj pri drobtinicah.

Naši poslanci, na čelu s poslanko Lilijano Kozlovič so očitno »zelo uspešni«. Medtem ko so njihovi ljubljanski kolegi prestolnici v dveh letih obljubili 300 milijonov pomoči, so naši Škofijotom zagotovili 600 evrov za ogledalo in 100 za tablo.

»Res uspešni, ni kaj«, je k temu dodal župan Mestne občine Koper Boris Popovič,

»če imamo take prijatelje (oziroma poslance), sovražnikov ne potrebujemo!«,

je odločen Popovič, pri katerem so omenjeni poslanci prav na račun svoje ekstra neučinkovitosti zelo priljubljeni. Spomnimo samo, na primer, na lanskoletni dogovor med obalnimi občinami in infrastrukturnim ministrstvom, kjer se do danes praktično niti ena sama točka, ki zadeva izključno našo občino, ni premaknila z mrtve točke.

»Očitno je vpliv omenjenih primorskih poslancev na premierja, vlado in ministre enak nič«,

je še prepričan Popovič, ki spomni na številne sestanke, pogajanja, pogovore in dogovore koprske občine s predstavniki države v zadnjih letih, ki kljub prizadevanju in vztrajanju Mestne občine Koper do danes, žal, niso obrodili sadov.
Ob zadnjih primerih političnega podkupovanja tako človek ne more ostati ravnodušen, prav tako kot preostanek Slovenije ne more ravnodušno mimo dejstva, da je premier Cerar Ljubljani pri izvajanju nalog, pomembnih za razvoj mesta in državnih institucij obljubil kar 300 milijonov evrov pomoči z izgovorom, da morata “država in glavno mesto delovati z roko v roki”. Če bi se zavedal, da bi morali z roko v roki sodelovati tudi z drugimi občinami, bi bila Slovenija že zdavnaj mala Švica. Tako pa mu ob napovedanem obisku v Luki Koper niti na kraj pameti ni prišlo, da bi ob tej priložnosti, vsaj zaradi omike, vljudnostno obiskal koprskega župana. Čeprav bi po našem skromnem mnenju ta moral sodelovati tudi na samem srečanju v Luki.

PN_skofije
Političnega posveta s krajani seveda ni spregledal niti primorski časnik.