DomovArhivDržavni zbor za enovitost in celovitost Mestne občine Koper

Državni zbor za enovitost in celovitost Mestne občine Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Današnji sprejem Deklaracije o ustavnih vidikih izvršitve odločbe Ustavnega sodišča o občini Ankaran je zgodovinski dan za pravno državo. Deklaracija namreč predstavlja najvišji politični in pravni akt, ki se sprejema le ob najpomembnejših državniških odločitvah, tako da se današnji dan postavlja tudi ob bok 4. juliju 1776, ko je bila sprejeta Deklaracija neodvisnosti ZDA, in 25. juniju 1991, ko je Državni zbor sprejel Deklaracijo o neodvisnosti, ki skupaj z ustavnim zakonom predstavlja temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti države Slovenije.

Državni zbor je danes z deklaracijo potrdil, da Ustavno sodišče ne more posegati v zakonodajno vejo oblasti, kar smo v Mestni občini Koper ves čas trdili. Mestna občina Koper tako ostaja močna, enovita in zavidanja vredna občina, kar nam zagotavlja nadaljnji razvoj, s katerim bomo v prihodnje še izboljšali pogoje za vse, ki v njej živimo, in seveda tudi za vse njene obiskovalce. In le močna Mestna občina Koper je garant za ohranitev statusa obmorske države, na katerega smo Slovenci še posebej ponosni.

Mestna občina Koper je prepričana, da bo predsednik Državnega zbora spoštoval večkrat nedvoumno izraženo politično voljo Državnega zbora Republike Slovenije in nenazadnje tudi voljo plebiscitarne večine prebivalcev Mestne občine Koper, ki so se na referendumih že prevečkrat plebiscitarno odločili, da želijo živeti v enotni Mestni občini Koper, in zato v Ankaranu seveda ne bo razpisal volitev.

»To, da je danes državni zbor sprejel deklaracijo, je zelo dober znak, saj je državni zbor s tem pokazal, da ne opušča svoje zakonodajne funkcije. Sprejem deklaracije pomeni tudi, da državni zbor poudarja, da je treba spoštovati ustavo in ne dovoliti poseganja v zakonodajno funkcijo državnega zbora, kot si je to v primeru Ankarana dovolilo Ustavno sodišče«, je za portal ekoper.si povedal zaslužni pravnik in nekdanji ustavni sodnik dr. Ivan Kristan.