DomovArhivZmaga za pravno državo… in ustavo

Zmaga za pravno državo… in ustavo

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

In sprejem deklaracije v Državnem zboru je zato po njegovem opozorilu uspešno ohranil pravno državo in ustavno ureditev, ki je bila že na zelo drsečih tleh.

Kot je poleg dr. Kristana izpostavila vrsta drugih ustavnih pravnikov, je Ustavno sodišče v primeru Ankaran prestopilo meje delitve oblasti, ki je steber naše ustavne ureditve. Poseglo je neposredno v zakonodajno oblast in to v točki, ki jo ustava eksplicitno daje v roke Državnemu zboru.

Kljub temu pa je seveda odločba ustavnega sodišča neko dejstvo, na katerega se je Državni zbor moral odzvati. Glede tega je ključno poanto izpostavil ustavni pravnik dr. Janez Čebulj, ki je dejal, da nobena odločba ustavnega sodišča ne more postaviti trajnostne zakonodajne rešitve, saj je to izrecno v pristojnosti Državnega zbora. “Bistvo zakonodajne veje oblasti je, da lahko vedno in za vsako materijo išče drugačno rešitev,” je takrat poudaril.

Zakaj deklaracija?

Nekateri so se spraševali, zakaj se je Državni zbor na sporno odločbo ustavnega sodišča odzval z deklaracijo in ne z zakonom. Zato, ker se z zakonom ne more, saj v zakonu ni ničesar, na kar bi se morali odzvati.

Ker je ustavno sodišče zakonodajno materijo odredilo z odločbo, je Državni zbor to materijo lahko v enem koraku hkrati sprejel in nato spremenil v skladu s svojimi pristojnostmi samo z deklaracijo.

In s tem se je Državni zbor v skladu s svojimi pristojnostmi odzval na odločbo ustavnega sodišča.

Zakaj je deklaracija tako pomembna?

Ohranitev enotne Mestne občine Koper je izjemnega pomena ne samo za razvoj slovenske obale temveč celotne Slovenije. Ključna točka tveganja je bila seveda Luka Koper in njen razvoj, na katerega se veže razvoj celotne države. Sprejem deklaracije je zato poleg ohranitve ustavnega reda zagotovil tudi gospodarski interes.

Po jesenskih lokalnih volitvah bo mogoče obrniti nov list. Sedaj ko je zagotovljena enotnost občine in je ta zgodba zaključena, bo mogoče ponovno urejati tako strateška kot tudi enostavna vsakodnevna vprašanja na območju krajevne skupnosti Ankaran. In po letih blokade bo tudi ta del občine sledil razvoju Kopra, ki je v zadnjem desetletju prenovljen in prerojen ter pripravljen na nove investicije in delovna mesta.