DomovArhiv»Evropa se z železnico konča v Trstu«

»Evropa se z železnico konča v Trstu«

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob včerajšnjem obisku Obale se je vodstvo Socialnih demokratov na čelu s predsednikom in ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom popoldne srečalo z župani Obalno-kraške regije.

sd 006

 

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič, župan Izole Igor Kolenc, župan Pirana Peter Bossman, županja Občine Hrpelje – Kozina Saša Likavec Svetelšek in županja Občine Divača Alenka Štrucl Dovgan so z vodstvom SD spregovorili o lokalnih problematikah na področju kmetijskih zemljišč, vodooskrbe tega območja, prometa in izgradnje infrastrukture ter razvoju turizma, dotaknili pa so se tudi najbolj vroče teme ta hip, izgradnje 2. tira. Prav glede slednjega so si bili vsi župani in županji enotni, da je njegova gradnja več kot nujna.

»Evropa se z železnico konča v Trstu«,

je bil zgovoren izolski župan Igor Kolenc, koprski kolega Popovič pa je dodal, da je največji potencial slovenske Obale turizem in da bi tudi zaradi razvoja slednjega morali zgraditi tako železnico, ki bi nam služila na dolgi rok.  Poudaril je, da drugi tir ne bi smel zadostiti zgolj potrebam pristanišča, pač pa da bi bilo treba – zlasti zaradi velikega turističnega potenciala regije – pri drugem tiru razmišljati tudi o potniškem prometu in hitrih ter modernih vlakih.

sd 018

Tudi minister Židan je bil odločen, da je drugi tir – ne glede na uspešnost pri iskanju zunanjih partnerjev – treba zgraditi.

Predstavniki Socialnih demokratov, med katerimi so bili poleg predsednika Dejana Židana, tudi evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon, Janko Veber, vodja Poslanske skupine SD Matjaž Han in glavni tajnik SD Dejan Levanič, so se ob robu včerajšnjega srečanja na Obali zavezali, da bodo v skladu s svojimi zmožnostmi skušali pomagati pri reševanju težav, ki tarejo prebivalce Obalno-kraške regije. V ta namen naj bi se minister s svojo ekipo strokovnih sodelavcev že v kratkem znova vrnil na Obalo.

sd 001