DomovArhivFinančni minister naj odstopi!

Finančni minister naj odstopi!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Predstavniki združenj občin so danes na vlado prinesli 144 podpisanih izjav županj in županov, med njimi tudi župana  Borisa Popoviča, s katerimi zahtevajo razrešitev finančnega ministra Dušana Mramorja. Sprejel jih je državni sekretar v kabinetu premiera Tadej Slapnik, ki so mu predali tudi predlog za spremembo zakona o izvrševanju proračunov za leti 2016 in 2017.

Omenjeni zakon je namreč povprečnino za prihodnji dve leti določil pri 522 evrih na prebivalca, čemur so občine ves čas nasprotovale. Pripravljene so bile pristati na 536 evrov, kar bi po njihovi oceni omogočilo še vzdržno financiranje občin.

Ob tem pa v združenjih opozarjajo, da bi po zakonu o financiranju občin povprečnina dejansko morala znašati 652,6 evra. Neupoštevanje sistemskega zakona pa je tudi razlog za zahtevo po odstopu Mramorja, saj gre po njihovem mnenju za nevzdržno stanje, ko država sama krši načela pravne države.

Ob zahtevi za Mramorjev odstop so danes podali tudi predlog, da vlada v najkrajšem možnem času sprejme novelo zakona o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti ter z ustreznimi prerazporeditvami znotraj državnega proračuna zagotovi dodatna sredstva in s tem občinam omogoči izvajanje njihovega poslanstva.

Vztrajajo pri povprečnini v višini 536 evrov, kar po besedah predsednika Skupnosti občin Slovenije Ivana Žagarja pomeni ohranitev približno enake ravni financiranja, kot je v letošnjem letu. V izjavi po predaji podpisov je pojasnil, da je treba upoštevati, da pri zniževanju stroškov občin ni bilo veliko doseženo, finančne obveznosti pa bodo pri plačah zaradi sprostitve napredovanj v javnem sektorju večje tudi za občine.

V zadnjih letih, ko se je nižala povprečnina, so se občine znašle v izjemno težki situaciji, je dejal Žagar.“Upam, da je tudi ta seznam podpisov zelo jasen signal vladi, da pomembno premisli, kako naprej, in da še v letošnjem oz. naslednjem letu popravi povprečnino, da bodo lahko občine kolikor toliko normalno delovale,” je poudaril.

Foto: Delo

 

[one_third_last][/one_third_last]