DomovArhivGasilski konec tedna na Bonifiki

Gasilski konec tedna na Bonifiki

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Gasilska zveza Slovenije si je za prizorišče enega najpomembnejših športnih dogodkov v gasilskih vrstah letos izbrala prav koprsko Bonifiko. Gre za državno gasilsko tekmovanje, s katerim se ta konec tedna v Kopru zaključuje dveletni tekmovalni ciklus v gasilskošportnih disciplinah. V soboto se bo tako v različnih disciplinah – vaja z motorno brizgalno, štafeta na 400 metrov z ovirami, vaja razvrščanja in pa vaja s hidrantom – pomerilo 327 članskih enot in enot starejših gasilcev, dan kasneje pa se bo 197 enot pionirjev in mladincev preizkušalo v vaji z vedrovko oziroma ovirami, štafeti na 400 metrov z ovirami in vaji razvrščanja.

Tekmovanje bo oba dneva sodilo več kot 100 sodnikov, tudi sicer pa se bo skupaj s sodelujočimi v športnih igrah na Bonifiki zvrstilo prek 10 tisoč ljudi. Taka so pričakovanja organizatorja, ki je poleg iger poskrbel še za pester spremljevalni program. Svoja vrata bo tako oba dneva za javnost odprla Gasilska brigada Koper, udeleženci pa si bodo lahko ogledali tudi Škocjanski zatok ter okušali izvrstna vina kleti Vinakoper.

DSC_8976

»Gasilska tekmovanja so pomemben del gasilskega delovanja, saj so ključnega pomena za strokovno in praktično izobraževanje gasilcev, še toliko bolj pa so pomembna pri delu z mladimi. Nenazadnje so tovrstni dogodki tisti, prek katerih v naše vrste pridobimo največ članstva, saj se lahko tako mladi v živo srečajo z gasilskimi veščinami in načinom dela,« je na današnji novinarski konferenci povedal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, ki je ob tej priložnosti pohvalil slovenske gasilce. Ti namreč na tekmovanjih dosegajo dobre rezultate in se kot najboljši uvrščajo tudi na gasilske olimpijade.  In prav državno tekmovanje je tista odskočna deska za najboljše tekmovalne enote za uvrstitev na gasilsko olimpijado, ki bo prihodnje leto v Beljaku v Avstriji.  

Sobotno športno dogajanje se bo ob 17. uri sklenilo z zaključno slovesnostjo na nogometnem stadionu Bonifika, kjer bosta tekmovalce pozdravila predsednik vlade Miro Cerar in gostitelj dogodka, župan Mestne občine Koper Boris Popovič.