DomovArhivGluh(ak) in slep?!

Gluh(ak) in slep?!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Oglasil se je kar z uvodnikom na temo zadnjih poletnih prireditev v Kopru, ki jih je kratko malo, povsem nepoznavalsko in žaljivo, označil za dogodke brez vsebine, poceni in predvsem hrupne.

Četudi je bilo s strani novinarja njegovega kova pričakovati, da bo po dolgem novinarskem premoru ponovno presenetil s povsem subjektivnim in pristranskim besedilom, je kljub temu meja tolerance nad množičnim žaljenjem župana, občinske uprave, organizatorjev prireditev, prehojena in razširjena na polje žaljenja udeležencev prireditev, občanov in celo samih izvajalcev. »Novinar« je šel celo tako daleč, da je lastno mnenje zamenjal za mnenje vseh ostalih oziroma večine, ki si nikakor noče zabiti v glavo Gluhakove zapovedi o kulturi, druženju ali načinu preživljanja prostega časa.

gluhak

Ob tem je namerno zavajal bralstvo in pisal neresnice, ko je navajal, da v Kopru pogreša več prostora za kulturo, kot jo sam razume iz udobnosti naslonjača, in dodal, da se je aktualna mestna oblast mestu odločila ponuditi nekaj, kar ne sodi nikamor. Vse to je, povsem neutemeljeno, podkrepil z dejstvi, da je še pred leti »nekaj obetal Festiko, ki je z Jeffom in petkovimi avgustovskimi večeri v Taverni nakazal, da bi Koper lahko postal prepoznaven tudi kot festivalsko mesto«. Vse to daje slutiti, da se iz Gluhaka izliva vsa ta komentatorska zloba prav iz dejstva, da ga na večini prireditev, ki se v Kopru organizirajo, tako kot tudi njegovih stanovskih kolegov iz Pristranskih novic, sploh ni videti. Zato seveda komentator iz naslonjača ne more vedeti, da imamo v Kopru, samo v poletnem času vrsto že ustaljenih, tradicionalnih prireditev, kot tudi veliko število novih, ki imajo kot skupno točko to, da so zelo dobro sprejete ne samo med občani ampak tudi drugimi obiskovalci.

Gre za širok spekter prireditev in dogodkov, s katerimi se želi ustreči zahtevam širšega občinstva, tako specifično kulturno usmerjenim skupinam kot tudi množicam, željnih zabave do jutranjih ur. Tako je v tem letu, denimo, Mestna občina Koper organizirala oziroma sofinancirala številne kulturne in družabne prireditve, za katere se bojimo, da jih je, vsaj tako izhaja iz besedila, novinar zamudil: festival Jeff, Poleni večeri v Taverni, Poletni gledališki večeri, Poletje v Bertokih, PUFF festival, Primorski poletni festival, festival Folkest, Sredozemski mednarodni folklorni festival-MIFF, Fens, Kulturni maraton in opero Seviljski brivec. Tu pa je seveda še mnogo večjih prireditev, ki resda niso tako »zahtevne«, so pa nedvomno namenjene v prvi vrsti vsem našim občanom in tudi drugim obiskovalcem, željnim druženja, zabave, dobre glasbe in sprostitve. Občinska uprava in organizatorji se seveda zavedajo dejstva, da nikoli ne bodo mogli zadostiti prav vsem potrebam in željam, vendar vlagajo vse moči v to, da bi se temu rezultatu čim bolj približali.

Današnja objava uvodnika z naslovom »Hrup vas gleda!« nas tudi sicer ni presenetila, saj se Gluhak, ki je sicer malo manj znan kot novinar, na vsaka štiri leta oziroma med enimi lokalnimi volitvami in drugimi redno prikaže kot zajec iz klobuka, ter se tako prebudi iz novinarske karantene, kjer več let snuje načrte, za diskreditacijo Borisa Popoviča, koprske občinske uprave in po novem tudi vseh koprskih občanov. Gluhak, ki močno pogreša obdobja vladavine »njegovih«, ko je bil Koper mesto brez duše, neurejeno, z dotrajano in razpadajočo javno infrastrukturo in javnimi ustanovami, je namreč zadnjeletno novinarsko kariero gradil na redkih filozofsko-hortikulturnih razglabljanjih o palmah, nekaj prispevkih o javni infrastrukturi, Ankaranu in drugih temah, pri katerih ni moč ugotoviti rdeče niti njegovega novinarskega pisanja, razen tega, da je skupna točka najbolj podlo rušenje trenutne koprske oblasti in župana Borisa Popoviča.

Kljub temu bi od edinega lokalnega tiskanega medija pričakovali, da vsaj zavoljo korektnosti do svojih, sicer vse redkejših zvestih bralcev, zagotovi vsaj minimalno mero objektivnosti in tudi pozitivnega duha, ki je posebej v teh časih še kako potreben.

V priponki še trije prispevki avtorja Bojana Gluhaka: dva iz leta 2009 in eden iz leta 2012.

Gluhak_2009

Gluhak_2012