DomovArhivGreenpeaceov Rainbow Warrior v Kopru

Greenpeaceov Rainbow Warrior v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

 

DSC_0131
Mavrični bojevnik številka 3 je prvo plovilo, ki je bilo izdelano izključno za potrebe Greenpeacea in njegovih misij, na katerih poskuša po svetu preprečevati škodljive posege v naravno okolje.
Potem ko je prvo ladjo s tem imenom leta 1985 potopila francoska tajna služba, drugo pa je Greenpeace podaril Bangladešu, kjer so jo priredili v bolnišnico, je tretji Mavrični bojevnik iz nemškega pristanišča Berne-Matzen izplul 14. oktobra 2011.
Mavrični bojevnik 3 je prva namensko zgrajena ladja za izvajanje kampanj, ima najsodobnejšo komunikacijsko opremo, dva hitra rešilna čolna, na njej lahko pristane tudi helikopter. Posebni jambori v obliki črke A nosijo 1260 kvadratnih metrov jader, ki naj bi zagotovila kar najmanjšo porabo goriva in majhen ogljični odtis.
Ladje Greenpeacea so doslej omogočile okoljskim aktivistom, da so se postavili pred harpune in zavarovali kite, preprečili odlaganje strupenih in radioaktivnih odpadkov v morja, ustavili pošiljke lesa iz deževnih gozdov in tudi nekaj jedrskih poskusov.
Mavrični bojevnik je v veliki meri energetsko samozadosten, k nam pa prihaja v znak podpore lokalni Greenpeaceovi kampanji Sonce je zastonj, ki promovira širitev uporabe obnovljivih virov energije.

V soboto brezplačni vodeni ogledi
Danes, 25. julija, so na krovu pripravili predstavitev za novinarje in vabljene goste. Že popoldne in pa jutri, v soboto, 26. julija, pa bodo organizirani brezplačni vodeni ogledi za obiskovalce, ki so pri preteklih obiskih Greenpeaceovih plovil naleteli na velik in pozitiven odziv.
Nazadnje je aprila lani v Kopru gostoval Greenpeaceov ledolomilec Arctic Sunrise, s katerim so opozorili na škodljive posledice industrijskega ribolova.
Obiskovalci svetovnega medmrežja pa lahko prek videokamere nameščene na Mavričnem bojevniku spremljajo vsak njegov premik na tej povezavi.