DomovArhivIstra je bila njegov navdih

Istra je bila njegov navdih

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Da je bil Zvest Apollonio veliki slikar, grafik, kipar, ilustrator, skratka vplivna in močna osebnost primorskega likovnega sveta, ki ga je pri njegovem delu navdihovala predvsem Istra, so se strinjali domala vsi, ki so se sinoči zbrali v razstavnem prostoru v Portorožu, kjer so se Apolloniu poklonili z odprtjem razstave in posebnim spominskim večerom. Kot je povedal kustos razstave Dejan Mehmedovič, je  Apollonio za širšo javnost dobesedno predstavljal “podobo umetnika”. “Populariziral je likovno dejavnost: če si rekel Apollonio, je to pomenilo slikarja, slikarstvo.« Opus Apollonijevih del je izjemno bogat, vse do 15. junija si jih je, poleg v Portorožu, mogoče ogledati tudi v izolski galeriji Insula, Palači Gravisi-Buttorai v Kopru, koprski galeriji Sq-Art in v studiu Galeriji Gasspar v Grožnjanu, kjer je bilo uradno odprtje razstave, ki na ogled postavlja avtorjeva novejša dela, včeraj zvečer. Tudi postavitev razstave v Monfortu je prinesla pogled zlasti na Apollonijeve krajine in dela, ki so nastala v zadnjem obdobju, med njimi tudi tri skulpture, med katerimi seveda ne manjka portoroški Štrigon.

Sicer pa se je Zvest Apollonio rodil prav na 15. maj 1935 v Bertokih. Za svoja dela je prejel vrsto nagrad na mednarodnih razstavah, prejel pa je tudi nagrado Prešernovega sklada, nagrado na Mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani, Jakopičevo nagrado za slikarstvo in Kocjančičevo nagrado, ki jo podeljujejo tri Obalne občine.

Niz spominskih razstav je nastal na pobudo Apollonijevih otrok, hčerke Lare in sina Davorja ter umetnikovih prijateljev, v prvi vrsti Gašparja Gašparja Mišiča.

 Slavnostno odprtje razstave v Studiu Galeriji Gasspar v Grožnjanu: