DomovArhivIzola bo spet v znamenju oranžnih vin

Izola bo spet v znamenju oranžnih vin

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na njem se bo med 14. in 21. uro s svojimi  belimi maceriranimi vini predstavilo približno 60 vinarjev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Srbije in Gruzije. Med njimi bodo tudi letos številni vinarji iz Mestne občine Koper. Degustacijo vin pa bo dopolnjevala bogata ponudba domačih pridelkov in kulinaričnih miniatur vrhunskih kuharskih mojstrov.

BANNER_SI

Oranžna vina so bela vina, ki so pridelana po tradicionalnem postopku s podaljšanim stikom jagodnih kožic z moštom, torej na enak način kot rdeča vina. Gre za tradicionalni postopek pridelave v deželah ob severnem Jadranu, na tak način pridelujejo bela vina v Gruziji in še marsikje v Evropi. Tradicijo svojih prednikov so vinarji nadgradili s sodobnimi spoznanji, a s pomembnim zavedanjem, da je za dobra vina bistvena kakovost grozdja. Pridelovalci oranžnih vin stremijo k čim bolj sonaravni pridelavi in sozvočju s svojim okoljem.

Ker se je vedno več vinarjev oziralo k tradiciji, oranžna vina pa so postala zelo iskana med ljubitelji vin, je vzniknila zamisel o festivalu belih maceriranih vin. Izola, od vselej mesto ribičev in vinogradnikov, je postala udoben dom za festival, ki si je hitro pridobil zvesto publiko iz vse Evrope. Organizatorji ob domačem festivalu, ki poteka v dveh zgodovinskih palačah v središču Izole, pripravljajo vsako jesen tudi enakega na Dunaju. Festivala sta postala najširši in najbolj referenčen prikaz pridelave vrhunskih belih maceriranih vin.

Festival oranžnih vin je vrhunsko gastronomsko doživetje. Na njem se srečujejo isto misleči vinarji, kuharski mojstri, ki kuhajo v sozvočju s svojim okoljem in naravo ter pisana publika, ki ceni takšne usmeritve, predvsem pa osebni stik z vinarji, med katerimi so številni s svetovnim slovesom.

Več informacij o festivalu, seznam udeležencev in ostalo spremljajte na spletni strani www.orangewinefestival.eu in FB profilu OrangeWineFestival