DomovArhivKaj bo s 17 tisoč tonami odpadkov na razstavi EXPO?

Kaj bo s 17 tisoč tonami odpadkov na razstavi EXPO?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je v Milanu odprla največja svetovna razstava EXPO, ki bo v 6 mesecih privabila 20 milijonov obiskovalcev.

Mesečno bo več kot 3 milijone ljudi obiskalo razstavo, posledično bo količina odpadkov znatno povečana. Organizatorji velikega dogodka, ki se ga udeležuje kar 145 držav iz celega sveta, med njimi tudi Slovenija, so se tudi na področju ravnanja z odpadki dobro organizirali in postavili smele cilje.

Predvideva se, da bo samo razstava EXPO v 6 mesecih povzročila za 17.000 ton dodatnih komunalnih odpadkov, od tega 40 odstotkov s strani obiskovalcev, preostalih 60 odstotkov pa znotraj razstavnih prostorov in gostinskih obratih.

Cilj ločenega zbiranja odpadkov na razstavi EXPO je 70 odstotkov ločeno zbranih frakcij, ki bodo neposredno vključene v postopke recikliranja oz. kompostiranja. V zvezi s tem bo postavljen “okoljski števec”, ki bo meril učinke krožnega gospodarstva (okoljske, ekonomske in družbene), torej učinke pravilnega ravnanja z odpadki, kjer lahko iz odpadne embalaže pridobimo surovino za novo energijo.

Filozofija razstave EXPO Milano je enaka tisti, ki jo želimo doseči tudi v Mestni občini Koper: pravilno ločevanje odpadkov za čisto okolje, za prihranek pri postopkih zbiranja in ravnanja z odpadki, za nova delovna mesta!