DomovArhivKaj boste jedli za božič?

Kaj boste jedli za božič?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kot pravi etnolog in zgodovinar dr. Damjan J. Ovsec, je bil že od nekdaj dan pred božičem pomemben sveti post, za božič pa je že od nekdaj značilna božična peka, ki jo je najbolj zaznamoval božični kruh, medtem ko so na Primorskem na predvečer božiča pekli fancle oziroma fritole ali sladke miške. Prav tako je bila na naših tleh dan pred božičem značilna jed bakalà na belo oziroma polenovka, pogosto so na ta dan jedli tudi ocvrt ohrovt oziroma vrzoto in polento.

Sicer pa so bile na slovenskih tleh najpogostejše jedi za božično kosilo goveja juha z domačimi rezanci, pražen krompir, hren v omaki, svinjska, goveja ali telečja pečenka, piščanec, puran ali gos, razne solate in različne potice. Pogosta jed po polnočnicah so bile jetrne klobase, pečenice, krvavice s kislim zeljem, zraven pa vino, kasneje so pripravljali razne narezke in žolce, ki so bile še posebej tipične za naše kraje.

Danes so se navade ponekod bistveno spremenile in tako si za božič privoščimo tisto, kar pač imamo radi. Mnogi Primorci na ta praznik prisegajo na ribe in druge morske specialitete, spet drugi zaradi vpliva naših zahodnih sosedov posegajo po mesni lazanji in drugih testeninah. Prav gotovo pa se bo v teh dneh na vaših mizah poleg številnih sladkih dobrot znašel tudi panettone ali pandoro.