DomovArhivKaj če v Kopru odkrijemo toplo vodo?

Kaj če v Kopru odkrijemo toplo vodo?

ArhivKolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Hrvaška vlada je s pomočjo norveških strokovnjakov potrdila že dolgo znano dejstvo, da tudi pod Jadranskim morjem ležijo nahajališča nafte in plina.

Kako bogata so in ali jih je mogoče ekološko in ekonomsko upravičeno izkoriščati, pa bo pokazal čas. Pretekle raziskave, ki so potekale pred desetletji, so namreč kazale, da zalog ni dovolj, da bi jih bilo smiselno izkoriščati. Toda čas gre naprej in tehnologija postaja bolj učinkovita tako, da je mogoče danes drugače.

Ali se nafta nahaja tudi pod Koprom, raziskave še niso odkrile. So pa analize, ki jih je izvajalo domače podjetje Harpha Sea, pokazale zelo veliko verjetnost, da se pod Koprom nahajajo bogate zaloge tople vode.

DSC_0769

Ali bomo torej v Kopru odkrili toplo vodo? 🙂

In kako sta obe zgodbi povezani? Tudi topla voda je energent, pa še precej bolj čist kot nafta in plin.

Odkritje tople vode torej ne bi sodilo pod humor, temveč v rubriko energetika.

Ku je blo en bot 😉

Še dobro se spomnim, ko sem bil majhen otrok in sem spal pri nonotih. V zimskih nočeh smo se greli tako, da smo ob nogah imeli v brisačo zavito opeko, ki se je pred tem ogrela v peči na drva. Prav simpatično nostalgični so ti spomini.

Danes težko kdo pomisli, da bi se mraza branil s tako enostavno metodo. Danes živimo v času visoke potrošnje, ki je že nadvse potratna.

Nekateri apokaliptiki nas sicer opozarjajo, da smo s potratnostjo že presegli prelomno točko. Da smo sprožili ciklus podnebnih sprememb, ki nas bo še precej tepel. Da smo torej že pogubljeni.

Kaj narediti?

Sanjači, ki predlagajo vrnitev v lepšo preteklost, zanemarjajo človeški značaj in lenobo. Razvajeni smo in težko bi si kdo zamislil že to, da prepolovimo današnjo potrebo po energentih, če vsi trendi kažejo ravno nasprotno.

Rešitve zato ni pričakovati na psihološki ravni potreb sodobnega človeštva, temveč na tehnološki ravni učinkovitejšega pridobivanja in porabe energije.

In odkritje tople vode bi bilo za Koper zato izjemnega pomena. Če upoštevamo zahteve prihodnjih let, mogoče celo pomembnejše od odkritja nafte.

Strokovnjaki namreč opozarjajo, da smo podnebno ravnotežje porušili predvsem s prevelikim sproščanjem ogljika iz podzemnih zalog planeta v naše ozračje.

Smo pripravljeni?

Pa vendar, odkrivamo toplo vodo?

Saj imamo na voljo še druge rešitve. Imamo energijo vetra. Imamo energijo morja. Imamo veliko rešitev.

Posebna komisija Mestne občine Koper v sodelovanju z Luko Koper preučuje možnosti uporabe energije morja za ogrevanje in hlajenje objektov.

Potekajo številne prenove objektov v smeri energetske učinkovitosti. Tudi raven osveščenosti o nujnosti preudarnejše rabe energije napreduje.

Ali smo torej pripravljeni za prelom?

Preden odkrijemo toplo vodo imamo še številne druge možnosti, ki jih lahko uresničimo hitro in učinkovito. Pomembno pa bo, da premagamo ovire v naših glavah.

Če ste se kaj vozili po hrvaškem primorju ali pa po Italiji (da sploh ne omenjam severnih držav, saj za naše razmere izgledajo pravljično), ste lahko opazili vrste in vrste veternic. Pri nas so komajda zgradili eno samo in spet se krepi nasprotovanje rabi energije vetra.

Tudi ko je govora o energiji morja, se kot osnovno oviro postavlja državna dovoljenja za posege v prostor. Tudi tu se zna oblikovati kaka pametna civilna iniciativa, ko bo zgodba postala realnejša in se bo od pogovorov prešlo k prvim korakom uresničevanja načrtov.

Zato bi bilo najbolje, če bi odkrivanje tople vode prepustili strokovnjakom in jim dali čas. Do tedaj pa izkoristimo druge priložnosti, ki nam jih nudi narava.

In odpravimo že ovire v naši glavi. Mogoče pa imajo apokaliptiki prav in nam bije zadnja ura. Premaknimo se!

Če te zanimajo podobne teme in druge novice iz Kopra, lahko všečkaš našo Facebook stran, da boš vedno na tekočem.

Sebastjan Jeretič