DomovArhivV Kopru sprejeli udeležence humanitarne akcije “Naše morje – Lampedusa”

V Kopru sprejeli udeležence humanitarne akcije “Naše morje – Lampedusa”

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob tej priložnosti so 39 članov posadke bojne ladje Triglav pričakali najvišji predstavniki države in vojske, predsednica vlade Alenka Bratušek, minister za obrambo Roman Jakič, načelnik Generalštaba generalmajor Dobran Božič in poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Boris Geršak, gostoljubje pa sta zbranim izkazala tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič in prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.

Slovesnost 430 mornariški divizion, Koper, 3.2.2014, foto- Vojko Rotar-2997

»V domovino se vračamo s pozitivnimi vtisi, nalogo smo opravili dobro, ne samo zato, ker smo se je udeležili, ampak ker smo z izvajanjem prišli do določenih ugotovitev, ki nam bodo prišle prav v morebitnih naslednjih misijah,« je vrnitev slovenskega kontingenta z besedami pospremil poročnik fregate Andrej Pečar in dodal, da je imela misija izredno pomembno vojaško vlogo. S tem se je strinjala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, ki je v svojem nagovoru poudarila pomen naloge na področju zunanje politike. »Slovenija je na ta način okrepila odnose s sosednjo državo Italijo in v mednarodnem okolju dvignila svoj ugled ter dokazala, da ji ni vseeno, kaj se dogaja v njeni okolici in da je država na katero se lahko zanesejo,« je bila jasna Bratuškova, ob tem pa dodala še, da se z begunsko problematiko spopada vsa Evropa in ne samo sosednja Italija.

DSC_0060

Slovenski kontingent se je italijanskim silam v humanitarni akciji »Naše morje – Lampedusa« pridružil sredi meseca decembra, v njej pa je sodelovalo 39 članov ladje Triglav 11. Sicer je šlo za operacijo, ki so jo italijanske pomorske sile začele že oktobra lani, kot odgovor na reševanje problematike beguncev in s tem povezanih tragičnih dogodkov na območju otoka Lampedusa, v katerih je življenje izgubilo skoraj 400 beguncev.