DomovArhivKakšne koristi lahko imamo od sodelovanja s Kitajsko

Kakšne koristi lahko imamo od sodelovanja s Kitajsko

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V pogovoru je župan Boris Popovič pohvalil hiter gospodarski razvoj Kitajske v zadnjih desetih letih ter poudaril, da bi si tudi v Sloveniji želel tako odprte in uspešne politike ter predvsem drugačne poslovne mentalitete našega državnega vrha. Z veleposlanikom sta se pogovarjala o nedavnem obisku župana Borisa Popoviča in predsednika uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišiča na Kitajskem ter utrdila poslovne dogovore, ki so bili sklenjeni ob tej priložnosti.

 

»Ko sem kitajskim strokovnjakom, ki so zgradili že več tisoč kilometrov železnic, pokazal načrte za drugi tir od Kopra do Divače in jim povedal, da so slovenski projektanti ocenili projekt na milijardo štiristo milijonov evrov ter čas izgradnje na sedem let, so se začeli smejati,« je dejal župan MOK Boris Popovič. »Ne samo, da bi kitajska podjetja to naredila za največ štiristo milijonov v dobrih dveh letih, temveč bi to zanesljivo naredila strokovno, saj so na tem področju najbolj izkušeni na svetu.« In to je le ena od točk, kjer bi lahko Slovenija imela velike koristi od sodelovanja s Kitajsko.

DSC_0623

Veleposlanik Nj. eksc. Zhang Xianyi je poudaril, da je slišal veliko lepega o Kopru in o gospodarskem razvoju, ki ga je doživel v zadnjem desetletju. Zato se je zelo veselil današnjega obiska, ker vidi Koper kot najbolj svetlo točko Slovenije.

 

Poleg velikih infrastrukturnih projektov ter sodelovanja z Luko Koper, kar je zagotovo prioriteta, je predstavil tudi druge možnosti sodelovanja od področja informacijske tehnologije in trgovine pa vse do kulturnih in športnih izmenjav. »Zelo bi bilo pomembno, da bi tako Slovenija kot posebej Luka Koper z ustrezno promocijo povečali svojo prepoznavnost na Kitajskem,« je ob tem poudaril. »Možnosti za sodelovanje so izjemne in ena večjih ovir v tem trenutku je prav to, da premalo ljudi pozna vašo državo in pristanišče,« je še povedal.