DomovArhivSamo z megalomanskimi investicijami se bomo izvlekli iz luknje

Samo z megalomanskimi investicijami se bomo izvlekli iz luknje

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V intervjuju za Reporter je župan MOK Boris Popovič med drugim govoril tudi o tej temi. Na pomisleke dežurnih skeptikov, ali je za tako investicijo sploh mogoče dobiti investitorje, je jasno odgovoril.

»Najprej moramo izvesti natečaj in vse pripraviti, lahko pa povem, da interesenti so. Če jih ne bi bilo, ne bi niti začeli snovati te ideje, nobene stvari ne začnemo, če nihče ne pokaže zanimanja za investiranje.«

Pomisleki so zato povsem odveč, saj je bila prioriteta zadnjih nekaj let prav gradnja stikov z velikimi tujimi investitorji. Koper je v zadnjem desetletju prenovljen in prerojen ter zato pripravljen na velike investicije, ki bodo zagotovile kvantni preskok lokalnega gospodarstva. In prav to je točka, ki jo mnogi v slovenskem državnem vrhu ne razumejo.

Če se hočemo izkopati iz sedanje gospodarske luknje, moramo k nam pritegniti velike tuje investitorje. Samo velike investicije bodo namreč omogočile, da tranzicijsko bančno luknjo zakrpamo v nekaj letih. Sicer nas čaka dolgo obdobje revščine in odrekanja, za kar pa ni prav nobenega razloga.

Zato je pomembno, da spremenimo politični vrh države ter dobimo voditelje z vizijo in pogumom, da korenito spremenijo našo gospodarsko sliko. In Koper je na to obdobje pripravljen.

»Morda se komu zdi ta ideja neumna,« je v intervjuju dejal župan Boris Popovič, »v redu, marsikaj se je komu kdaj zdelo neumno, pa se je izkazalo za dobro naložbo.« Tudi ko je občinsko vodstvo začelo razvijati projekt potniškega terminala, so se nekateri smejali in govorili, da sanjajo. Pa imamo sedaj letno 70 tisoč obiskovalcev in največji svetovni operaterji načrtujejo, da bodo v Kopru vzpostavili svoje domače pristanišče za največje turistične križarke.

»Obnašati se moramo tako kot ves svet, množična horizontalna gradnja ni več mogoča, saj bi s tem uničili vso naravo. Visoke gradnje so rešitev, ki se je izkazala za ustrezno po vsem svetu, ne razumem, zakaj se ne bi tudi pri nas,« je v intervjuju poudaril župan Boris Popovič. »Če nam bo projekt uspel, bomo pod zgradbo lahko uredili velik park, saj bo zato ostal prostor zanj, brez tega pa bi bil ves namenjen prostor pozidan, zato ne bi ostalo prav nič zelenih površin, kar nikakor ne more biti v interesu enega resnega mesta.«

Celoten intervju, v katerem je več zanimivosti povezanih z načrtovano stolpnico ter drugimi vprašanji, si lahko preberete tukaj: