DomovArhivKeltskih konj topot

Keltskih konj topot

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Razstava, ki bo na ogled do sredine decembra, predstavlja izjemno najdbo v Bizjakovi hiši v Kobaridu in osvetljuje pomemben trenutek prihoda Keltskih ljudstev v naše kraje.

Kustos Tolminskega muzeja in soavtor razstave mag. Miha Mlinar pred odprtjem pravi:
»Leta 2010 je Tolminski muzej v Kobaridu izvedel krajše zaščitne arheološke raziskave, ki so prinesle veliko novosti k poznavanju začetkov mlajše železne dobe v Posočju. Arheologi so med gradbenimi deli v Gregorčičevi ulici naleteli na najzgodnejše sledi, ki so jih na tem območju zapustili Kelti. Izjemnost predstavlja tudi skupek najdb, ki na srednjeevropskem prostoru nima pravih primerjav. Odkriti so bili namreč konjski skeleti, zakopani skupaj z deli konjske opreme, predvsem pa orožjem, opremo in drugimi najdbami, ki jih pripisujemo keltskim bojevnikom. Poskus rekonstrukcije zgodbe izpred približno 2300 leti še zdaleč ni enostaven, saj so med izkopanimi najdbami tudi predmeti ne keltskega izvora.«

Razstava Keltskih konj topòt je bila prvič na ogled v Tolminskem muzeju leta 2012, nato pa je gostovala v Gorenjskem muzeju v Kranju, Pokrajinskem muzeju v Celju, Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož na Ptuju, Goriškem muzeju na gradu Dobrovo v Brdih in zdaj v Pokrajinskem muzeju v Kopru. Ob tej priložnosti sta Tolminski muzej in Pokrajinski muzej Koper izdala nekoliko prirejeno verzijo spremnega razstavnega kataloga Keltskih konj topòt / Hear the horses of Celts v italijanščini, ki omogoča nemoten ogled razstave vseh skupin dvojezičnega območja in hkrati olajša prihodnje gostovanje v Italiji.