DomovArhivKomunala Koper znova v delitev brezplačnih biorazgradljivih vrečk

Komunala Koper znova v delitev brezplačnih biorazgradljivih vrečk

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pošta Slovenije je že danes začela z dostavo biološko razgradljivih vrečk 18.481 gospodinjstvom v Mestni občini Koper in Občini Ankaran, ki bodo skupaj prejela 517.468 vrečk za gospodinjsko rabo. Vrečke so namenjene izključno biološko razgradljivim kuhinjskih odpadkom, vsaka vrečka pa v povprečju zadostuje za dva do tridnevno domačo uporabo. Distribucija vrečk bo predvidoma trajala do sobote, naslednjo količino pa načrtujemo odpremiti čez približno dva meseca.

BioVrečke_18012016_fotoVojkoRotar-7714
Komunala Koper tudi tokrat opozarja občane glede pomembnosti doslednega ločevanja biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov, ki se zbirajo izključno v namenskih biorazgradljivih vrečkah. Te je potrebno zavezati in odložiti v rjavi zabojnik, ki je namenjen biološkim odpadkom. V ta zabojnik ni dovoljeno odlagati kuhinjskih odpadkov v plastičnih vrečkah ali embalažah, niti odlaganje odpadkov v „rinfuzi“, saj se na takšen način umaže zabojnik, ki predvsem v poletnem času povzroča neprijeten smrad in privlači številne insekte, zajedavce ali druge živali. V rjavi zabojnik v nobenem primeru ne odlagamo stvari, ki niso biološko razgradljive. Pravilno odložene odpadke lahko namreč na naraven način, brez nadaljnje porabe energije, predelamo v kompost, ki se uporablja kot gnojilo oz. vir življenja za nove rastline. Kakovost komposta je zato odvisna predvsem od kvalitete ločevanja na izvoru, torej v gospodinjstvih.

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke odvržemo naslednje:

Netekoče ostanke hrane, zelenjavne in sadne odpadke vseh vrst, čajne usedline in čajne filter vrečke, kavno usedlino in filter vrečke, jajčne lupine, pokvarjene prehrambene izdelke (brez embalaže), kuhane ostanke hrane in gnilo sadje, steljo malih rastlinojedih živali, papirnate robčke, brisače in papirnate vrečke ter lesni pepel.

V večje rjave zabojnike na odjemnih mestih lahko odložimo tudi zeleni vrtni odpad, zlasti odpadno vejevje, listje, travo, staro zemljo lončnic, rože in plevel.

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke ne smemo odlagati:

Cigaretnih ogorkov, plenic in higienskih vložkov (odlagajo se med preostale odpadke), tekstila, usnja, gume in plute, mačjih iztrebkov in fekalij, mrtvih živali, zdravil, maščob ali odpadnega kuhinjskega olja (odlagajo se med nevarne odpadke), surovega mesa, pepela in kosti.