DomovArhivKoper na poti “Smart Cityja”

Koper na poti “Smart Cityja”

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Delegacija Mestna občine Koper se je udeležila letošnjega sejma “Smart city expo”, ki se je v prejšnjem tednu odvijal v španski Barceloni.

Sejma se je udeležil tudi koprski župan Boris Popovič, ki je občinsko upravo povezal z največjimi svetovnimi ponudniki storitev na področju “smart cityja” oz. “pametnega mesta”. Pod tem pojmom razumemo skupek tehnoloških, informacijskih in upravljavskih rešitev, ki mestu, predvsem pa občanom, ponujajo večjo funkcionalnost ali uporabnost javnih storitev ob racionalnejši rabi virov oz. sredstev.

Zamisel koprske občinske uprave je, da bi se pripravila enotna platforma, ki bi bila temelj za razvoj novih storitev, prijaznih do občanov. S tem namenom je bila oblikovana posebna delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki koprske občinske uprave, javnih podjetij, izobraževalnih ustanov in nekatera zasebna podjetja.

Sejem v Barceloni je bil odlična priložnost za seznanjanje z najsodobnejšo tehnologijo na področju pametnega upravljanja mest, saj je bilo možno videti konkretne rešitve, ki že delujejo. Na svetu je namreč že danes več sto mest, ki jih lahko prepoznamo kot “pametna mesta”. Za kaj konkretno gre? Ob izdelavi primerne platforme, ki je vedno odprta za implementacijo novih rešitev, a hkrati standardizirana na način, da je centralizirano upravljanje vedno enostavno, so možnosti množične. Najbolj zanimivi primeri za razvoj tovrstnega modela v Kopru so sistemi upravljanja javnega prometa (taksiji, avtobusi, javna parkirišča, kolesa) in še podrobneje konkretne rešitve za vsako izmed oblik prometa. Avtobusno postajališče na primer lahko postane informacijska mestna točka, javni sistem izposoje koles nam lahko omogoča, da kolesa po uporabi odložimo kjerkoli po mestu, taksiji krožijo na enotni platformi in potnike pobirajo sproti – preko računalniško preračunane trase, ki optimizira pot in število potnikov na isti relaciji. Z implementacijo in dodelavo takšne rešitve, bi lahko na primer ponudili “ad hoc” prometno službo, ki bi povezovala mesto s podeželjem.

Koprski župan Popovič je med koristnimi rešitvami pametnega upravljanja mest, ki bi jih v prihodnosti implementirali v samem Kopru, izpostavil enotne sisteme nadzora porabe vode (zalivanje, ipd.), javne razsvetljave (nadzor celotnega omrežja in vsakega posameznega svetila), upravljanja mirujočega prometa (sodobne oblike parkiranja, bodisi z uporabo GSM rešitev, bodisi preko vgradnje posebnih senzorjev in oddajnikov v sama parkirna mesta), celostnega energetskega upravljanja javnih stavb (tam, kjer je to mogoče, predvsem novogradnje), sisteme izposoje koles, sodobne sisteme upravljanja z odpadki (pametni zabojniki, poudarek na ločevanju, okolju prijazna smetarska vozila, smetnjaki na sončne celice, ki sproti stiskajo smeti in povečajo volumen odpadkov na posameznem prevzemnem mestu za do 8 krat, računalniško vodene trase odvzema smeti, ki sprejemajo informacije o napolnjenosti smetnjakov preko vgrajenih senzorjev, idr.) in številne druge, na katerih bo posebna občinska delovna skupina delala v naslednjih mesecih.

Kako so takšne rešitve že danes realnost, si je delegacija koprske občine lahko ogledala v samem mestu Barcelona, ki v praksi preizkuža že številne sisteme upravljanja parkirišč, nadzora prometa, zbiranja in odvoza odpadkov, vodenja javnega prometa in številne druge. Barcelona je na takšen način eden najsvetlejših primerov sožitja novih tehnologij, ki so namenjene temu, da se ljudem ponujajo nove storitve, ki olajšajo njihovo vsakdanje življenje, ki sobiva z izjemno bogato arhitekturno dediščino. Še danes, po več kot stoletju od začetka ustvarjanja največjega katalanskega modernista Antonija Gaudíja, mesto še vedno živi v duhu popolnega sprejemanja in zlitja različnih kultur in urbanističnih zasnov, ki nihajo med ekstremi gotske in najsodobnejše arhitekture.