DomovArhivKoper – olimpijski športni center

Koper – olimpijski športni center

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kar 64 plaket za vrhunski športni dosežek v minulem letu, 145 pisnih priznanj koprske Športne zveze, od tega 57 zlatih, 46 srebrnih in 56 bronastih, 22 priznanj za dosežke na šolskih državnih prvenstvih, 12 plaket oziroma posebnih športnih priznanj, 9 jubilejnih plaket, častna listina, priznanje za naj šolo in nazivi za naj športnici, naj športnika in naj športno ekipo Mestne občine Koper za minulo leto je bera včerajšnje prireditve Naj športnik Mestne občine Koper 2015, ki so jo v Areni Bonifika pripravili Mestna občina Koper, koprska Športna zveza in javni Zavod za Šport.

Da je bila prireditev še bolj slovesna, je poskrbel predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ki je napovedal, da bo Koper dobil status olimpijskega športnega centra. Pa ne samo to, Koper naj bi bilo tudi prizorišče olimpijskih iger za mlade, aprila pa naj bi koprsko občino obiskal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Peter Bolčič, podžupan Mestne občine Koper, je poudaril, da so uspehi koprskih športnikov »tudi naši uspehi in dajejo vrednost infrastrukturi, v katero je občina ogromno investirala. Koper je poleg tega prijazno mesto in v čast  nam je, da so to prepoznali tudi v Olimpijskemu komiteju Slovenije. Seveda pa je to tudi obveza za naprej,« je rekel in koprskim športnikom v olimpijskem letu zaželel, da bi dosežene rezultate ponovili, tam, kjer je mogoče, pa izboljšali.

Predsednica Športne zveze Sonja Poljšak je povedala, da je v zvezo vključenih 94 športnih društev oziroma klubov, za razglasitev najboljših pa so prejeli 316 predlogov iz 24 klubov za nagrade športnikom dvanajstih športnih disciplin. Tudi Poljšakova je omenila pomen olimpijskega leta in napovedala, da bodo iz Kopra v Rio po njenem mnenju odpotovali Špela Ponomarenko, Vesna Macarol, Andreja Klepač, Ana Umer in Dean Bombač.

Naj športnica Kopra v olimpijski disciplini za lani je postala Špela Ponomarenko (6. mesto na SP v kajak kanuju na mirnih vodah, izpolnitev olimpijske norme za Rio 2016, naj kajakašica leta Slovenije), v neolimpijski disciplini pa  je ta naziv pripadel Ani Umer (evropska prvakinja v field lokostrelstvu, blizu olimpijske norme). Naj športnik je postal Toni Vodišek (2.mesto na SP in EP ter 6. na svetovnem pokalu v kajtanju – formula Race). Naj ekipa 2015 v kolektivnih športih je postala nogometna članska ekipa FC Luka Koper (1. mesto na Pokalu Slovenije in Super pokalu Slovenije). Priznanja so dobili tudi trenerji Stjepan Janić, Den Habjan in Rajko Vodišek.

Naj osnovna šola je postala Osnovna šola Ivana Jagra Babiča Marezige, častno listino pa je prejel dolgoletni, vseskozi aktivni član Obalno planinskega društva Koper Darko Butinar  za življenjsko delo pri razvoju planinarjenja. Prireditev so mladostno popestrili plesno navijaške skupine AKS dance studia in športni klub Salto.