DomovArhivKoper ponovno gostil srečanje vojnih invalidov

Koper ponovno gostil srečanje vojnih invalidov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

DSC_0142Podžupan je ob tej priložnosti poudaril: »Tovrstni dogodki in srečanja so prav posebnega pomena, ne samo zaradi priložnosti za druženje, temveč tudi zaradi obujanja skupnih spominov na pretekla dogajanja, ki so zaznamovala vaša in posledično tudi naša življenja. In prav zadnje leto je, lahko bi rekli, leto spominov, leto, ko smo obeležili 70. obletnico konca svetovne vojne – s tem povezano pa tudi 70. obletnico osvoboditve mesta Koper.«

DSC_0105Srečanja se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je Zvezi društev vojnih invalidov Slovenije vročil srebrni red za zasluge. Ob tem se je predsednik zahvalil zvezi, ki kot “živ spomenik” opozarja mlajše generacije, opozoril na grozote vojne ter posvaril pred razširjanjem sovražnega govora.

Predsednik zveze Janez Podržaj je ob tem spomnil, da je prejem državnega odlikovanje “priznanje vsem vojnim invalidom, ki ste dobili poškodbe v vojni ali usposabljanju za obrambo domovine”. S sobotnim srečanjem so se sicer spomnili dveh pomembnih jubilejev – 70. obletnice konca druge svetovne vojne in 70. obletnico ustanovitve Zveze vojaških vojnih invalidov Slovenije, predhodnice sedanje zveze.

Prireditve v polni športni dvorani Osnovne šole Koper so se med drugimi udeležili poslanci Peter Vilfan, Marko Ferluga in Lilijana Kozlovič ter predstavniki Slovenske vojske in invalidskih, veteranskih in domoljubnih organizacij.