DomovArhivKoper se bo izkopal iz gospodarske krize brez Ljubljane

Koper se bo izkopal iz gospodarske krize brez Ljubljane

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Od nesmiselne ukinitve proste ekonomske cone v Luki Koper do krivičnega odnosa do naše univerze. In povsem razumljivo je, da so ti ukrepi razburili lokalne nosilce razvoja, ki bi v današnji gospodarski krizi pričakovali pomoč državnega vrha namesto vedno novih in dodatnih ovir, ki jih le-ta postavlja.

Toda razburjenje, protesti, prošnje … očitno ne pomagajo nič. Ali je bolje, da se sprijaznimo z dejstvom, da imamo in bomo imeli nesposobno državno vodstvo? Mogoče res. Kot kaže je nesmiselno izgubljati energijo z argumenti in študijami, ki kažejo na zgrešene poteze »naše« vlade in je bolje, da se sprijaznjeni s tem dejstvom raje postavimo na naše noge in sami izkopljemo lokalno gospodarstvo iz krize.

V soboto so župani MOK Boris Popovič, Trsta Roberto Cosolini in Milj Nerio Nesladek predstavili nov korak čezmejnega sodelovanja z ustanovitvijo regionalnega Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. To je oblika čezmejnega povezovanja, ki bo olajšala in pospešila pridobivanje evropskih sredstev za skupne projekte, ki se bodo razširili tudi na hrvaško Istro. In kot je ob tej priložnosti dejal župan MOK Boris Popovič: »Če bomo čakali na vlade v Ljubljani, Zagrebu in Rimu, ne bomo prišli daleč. Mi sami lahko pridemo veliko dlje.«

In prav to je očitno najboljša strategija v prihodnjih letih. Brez upanja na pomoč s strani državnega vrha, sprijaznjeni z dejstvom nesposobne in tudi sovražno nastrojene vlade se moramo v naših krajih sami izviti iz gospodarske krize. Res je sicer, da je naše lokalno gospodarstvo dokaj trdno in da imamo v MOK eno najnižjih stopenj brezposelnosti med mestnimi občinami, toda tudi pri nas so nujno potrebne nove investicije in dodatna delovna mesta.

Na obali zagotovo živimo bolje od večine Slovenije in okrepitev čezmejnega sodelovanja od Trsta prek Kopra do hrvaške Istre bo v našo regijo pripeljala evropska sredstva za projekte, ki bodo naš življenjski standard še utrdili. Poleg tega je občinsko vodstvo v zadnjih letih okrepilo stike z velikimi tujimi investitorji, ki so zelo zainteresirani za vlaganje v naš kraj in to v zneskih, ki lahko pokrijejo bančno luknjo, ki so jo izkopali slovenski bankirji. Njihov edini zadržek je nestabilnost slovenske politike in vladna davčna politika, ki jih naravnost brca iz naše države.

Toda ker poskusi, da bi urazumili slovenski politični vrh, ne rodijo sadov, bo naša zadnja naloga očitno ta, da investitorje prepričamo navkljub državni politiki. Ko se enkrat sprijazniš z življenjskimi danostmi in ugotoviš, da se lahko zaneseš le nase, je pot naprej lažja. In prav zato se bo Koper iz gospodarske krize izkopal ne le brez pomoči državnega vrha, temveč celo navkljub vsem oviram, ki nam jih le-ta postavlja.

Če te zanima več, preberi še:
PRORAČUN MESTNE OBČINE KOPER ZA LETO 2014: VEČ KOT POLOVICA SREDSTEV ZA NALOŽBE
ZAKAJ SE SLOVENIJA NE ZGLEDUJE PO KOPRU?
ALI VLADA ALENKE BRATUŠEK ŠČITI STARE AKADEMSKE VRTIČKE?
BI VLADA RADA UNIČILA TUDI PRIMORSKO UNIVERZO?
OBLIKOVAL SE JE EKONOMSKO-SOCIALNI SVET OBALNO-KRAŠKE REGIJE
ŽUPAN SANJAL O STRESNIH TESTIH SLOVENSKIH BANK