DomovArhivKoprska dobra praksa se širi tudi v druga mesta

Koprska dobra praksa se širi tudi v druga mesta

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je v Celju ponovno sestala skupina predstavnic slovenskih občin, ki so aktivne na področju oživljanja mestnih središč. Spomnimo, da je bil prav Koper v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in skupaj z Ljubljano ter Celjem ena izmed prvih občin, ki so že leta 2010 vzpostavile trajno sodelovanje s predstavniki trgovcev in gostincev iz mestnega jedra. V zadnjih letih pa se sodelovanje med občinami na tem področju še dodatno krepi. S skupnim nastopom namreč želijo še dodatno opozarjati na pomen dobre ponudbe in dobrega obiska starih mestnih jeder. Tako se je lani oblikovala skupina sedmih občin, v katero so se, poleg prej omenjenih, vključile še mestni občini Kranj in Velenje ter občini Naklo in Jesenice.

Sicer pa je sodelovanje z lokalnimi trgovci tudi letos obrodilo plodove, eden od njih je na primer letos, že drugo leto zapored, uspešno izveden dogodek Razvajaj se v mestu, ki so ga v Kopru pripravili 7. in 8. marca. Mestni trgovci, združeni v Zavod Koper Otok, so obiskovalke starega mestnega jedra obdarili z rožami in številnimi drugimi promocijskimi darili. Letos pa se nam obeta še en skupni dogodek, ki ga bodo pripravili septembra in bo vezan na začetek novega šolskega leta.

Kot kaže pa je koprski primer dobre prakse navdušil tudi druga slovenska mesta. Tako se je po uspešni predstavitvi modela sodelovanja med koprsko občino in mestnimi trgovci s strani svetovalke župana Mestne občine Koper Jane Tolja letos skupini pridružila še občina Krško. Kot zadnja se aktivnostim za oživljanje mestnih središč skupini pridružuje tudi občina Slovenj Gradec, interes za vključitev pa so že izrazile še nekatere druge občine.

Tako kot se krepi medobčinsko sodelovanje na tem področju, se lokalno krepi tudi sodelovanje med samimi trgovci in gostinci iz mestnega jedra. Temu priča povečevanje članstva Zavoda Koper Otok, ki sedaj povezuje že 55 trgovin, lokalov in drugih ponudnikov v mestnem jedru. Tudi slednji napovedujejo obilico dogodkov, promocijskih akcij in raznih projektov, ki bodo nakupovanje v mestnem jedru naredili še prijaznejše in ugodnejše.