DomovArhiv»Koprska notarka ostaja notarka« – vsaj zaenkrat

»Koprska notarka ostaja notarka« – vsaj zaenkrat

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

O vrsti postopkov, ki tečejo zoper zloglasno koprsko notarko in koprsko občinsko svetnico Polko Bošković, smo na dolgo in široko pisali že večkrat. Vendar smo za razliko od drugih medijev, še posebej javnega RTV servisa, ki se v tej zgodbi že od samega začetka pojavlja kot goreč zagovornik nje same, kot tudi njenega »poštenega«, »resnicoljubnega« in »pravne države spoštujočega« delovanja, javnosti postregli s celovito zgodbo, točnimi in preverjenimi informacijami ter objektivnim pogledom na delovanje visoke koprske uradnice, ki naj bi jo tako minister za pravosodje Goran Klemenčič kot tudi notarska zbornica Slovenije z ustavitvijo postopka za razrešitev oprala vsake krivde. Pa sta jo res?

Sodeč po pisanju slovenskih medijev, še posebej lokalnih Primorskih novic, in objavah koprske javne televizije, naj bi bila Boškovićeva poslej povsem čista. Minister za pravosodje, ki je še jeseni ugotavljal, ali sta notarska in svetniška funkcija združljivi, ali gre nemara celo za kršenje določb Zakona o notariatu, je konec leta s sklepom ustavil postopek za razrešitev, zadnje dni decembra pa je temu pritrdila tudi notarska zbornica Slovenije. »Z ugotovitvijo ministra, da ni pravne podlage za razrešitev Boškovićeve, je odpadel tudi razlog za uvedbo disciplinskega postopka, zato je predsednica zbornice razveljavila sklep o uvedbi disciplinskega postopka, disciplinska komisija pa je nato ustavila postopek,« so svojo odločitev za spletni medij MMC pojasnili na zbornici, kjer so sicer še do nedavnega močno dvomili, ali je temu res tako, torej, ali sta svetniška funkcija in notariat res nezdružljivi. Ugotovitev je v svojem značilnem napadalnem slogu pokomentirala tudi koprska notarka, ki je ravnanje zbornice označila za »nedopustno in sramotno«, vodstvo zbornice pa pozvala, naj prevzame za odgovornost za nastalo škodo.

Dolgi zapisi, težke besede, ogorčenje, celo očitki, vse to smo lahko zadnje dni starega leta prebirali ob »nepremišljenem in nestrokovnem« dejanju najvišjega organa notarske stroke, nikjer pa, glej ga zlomka, nismo zasledili, da bi se javnost, »objektivni in profesionalni« novinarji, ali nemara celo »poštena« notarka sama, vprašali, kaj se je zgodilo s prvotnim disciplinskim postopkom, ki ga je notarska zbornica Slovenije uvedla, zaradi suma, da naj bi Boškovićeva kršila določbe zakona o notariatu. Kot nam je decembra podrobneje pojasnila predsednica notarske zbornice Slovenije Sonja Kralj, je zoper Polko Bošković uveden »disciplinski postopek, ki se nanaša na kršitev določb zakona o notariatu glede sestave notarskih listin in uporabe notarske tarife, ki pomenijo tudi disciplinsko kršitev v smislu določb Zakona o notariatu. Notarska zbornica je namreč 13.11.2014 opravila pregled poslovanja notarke Polke Bošković. 7. 12. 2015 je na notarski zbornici potekala ustna obravnava v navedenem disciplinskem postopku zoper notarko Polko Bošković. Zaradi procesnega ugovora notarke je bila obravnava preložena za nedoločen čas.«

O tem v javnosti in medijih, seveda, kako pa bi bilo sploh lahko drugače, niti besedice. Prav tako kot niti ne o tem, kaj se dogaja v ozadju sumljivih poslov in kaznivih dejanj goljufije, oderuštva, ponarejanja listin in overitve lažnih vsebin, zaradi katerih se bo morala Boškovićeva kaj kmalu zagovarjati tudi pred roko pravice. Da, prav tista poštena, pravična, resnicoljubna koprska notarka, znana tudi kot samooklicana zagovornica pravne države, ki ima ob sleherni priložnosti kaj povedati čez delovanje Mestne občine Koper in njenega župana Borisa Popoviča.

Zatorej bi morda bilo bolje, da preden se nadnjo zgrne še kak črni oblak, najprej poprime za metlo in počisti pred svojim pragom in šele nato pomete še sosednjega.