DomovArhivKrajevne skupnosti na obisku pri županu

Krajevne skupnosti na obisku pri županu

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je župan Mestne občine Koper Boris Popovič z ožjim vodstvom občinske uprave sprejel predsednike krajevnih skupnosti in jim na kratko predstavil delovanje občine in načrte za prihodnost, zlasti v luči proračunske politike, ki bo najmanj v prvi polovici leta oklestena zaradi financiranja po dvanajstinah, ki je pogojeno z delitveno bilanco med MOK in Občino Ankaran. Letos pa je bilo tradicionalno srečanje z županom tudi v znamenju novega, že četrtega mandata koprskega župana, zato so se ob tej priložnosti najprej predstavili novo izvoljeni predsedniki.

Od 22 krajevnih skupnosti Mestne občine Koper je v kar desetih prišlo do menjave predsednika sveta, z izjemo Ivana Marjona, ki je v preteklih mandatih že bil izvoljen na to mesto, je vseh devet funkcijo predsednika krajevne skupnosti nastopilo prvič.

Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5317Z optimizmom in željo po konstruktivnem sodelovanju v prihodnjem štiriletnem obdobju je novo nalogo prevzel Edmond Gašpar, predsednik KS Škofije, ki je svojo skupnost označil za po številu prebivalstva največjo in precej zahtevno krajevno skupnost. Pozdravil je naložbo v komunalno infrastrukturo, ki se bo na Škofijah začela v naslednjih dneh in poudaril, da je pravočasno informiranje ključ do uspeha.

Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5320Novega predsednika krajevne skupnosti so izvolili tudi v Gradinu, kjer se, kot je povedal Marjan Markežič, že pogovarjajo s krajani in zbirajo informacije o tem, katere so tiste prioritete za posamezne dele krajevne skupnosti. Na ta način se bodo lahko odločili, katere so tiste manjše naložbe, za katere lahko poskrbijo sami, in katere so tiste, pri katerih bi potrebovali pomoč občine. Med večjimi naložbami, ki je za kraj izrednega pomena, je gradnja vodovoda v Abitantih.

Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5327Bogdan Kavrečič je predstavil potrebe krajanov v Sv. Antonu, kjer bi si želeli obnovo Zadružnega doma, med prioritetami pa je tudi obnova ceste v Potoku. Ob tem je pohvalil velika vlaganja v krajevno skupnost v zadnjih letih in dejal, da si sam želi nekoliko več prostovoljnega dela s strani krajanov.

Gombar, Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5334Naslednji se je predstavil Zlatko Gombar, predsednik KS Za gradom, kjer se srečujejo s problematiko mirujočega prometa. Kot je sam povedal ima krajevna skupnost, ki na tem področju že vrsto let odlično sodeluje z občino, izdelane tudi idejne načrte, a jih je treba pravilno predstaviti krajanom. Prav tako bi bilo treba urediti otroška igrišča, saj na tem območju zadnja leta beležijo porast otrok, nekaj pa bi bilo treba storiti tudi v smeri vzgoje in ozaveščanja lastnikov psov.

Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5331Podobne so težave tudi krajanov KS Žusterna, kjer po novem predseduje Igor Čurin. Kot je povedal gre za veliko krajevno skupnost, kjer največji problem predstavlja pomanjkanje parkirišč. Krajani si prav tako želijo, da bi lahko dobili prostore, namenjene druženju in različnim aktivnostim društev, ki delujejo v krajevni skupnosti.

Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5371Od mestnih krajevnih skupnosti imajo novega predsednika tudi v KS Olmo Prisoje, in sicer Franca Mahneta, ki je dejal, da so parkirišča težava tudi v njihovi skupnosti, prav tako pa bi bilo treba zagnati projekte, ki so v zadnjih letih zastali. Izboljšanje že beleži na področjih, ki jih upravlja Komunala, dobro pa bi bilo urediti tudi lokalni promet.

Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5338Podobno je tudi v KS Koper-Center, kjer so za predsednika sveta izvolili  Sandija Mustiča.

Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5361

Prav tako kot tudi mladi predsednik KS Zazid Dejan Švab, ki pravi, da imajo v njihovi krajevni skupnosti že veliko projektov za prihodnje in smernice nadaljnjega razvoja. Ena od želja je ureditev statusa doma krajevne skupnosti in gradnja obvoznice okrog Podpeči, ki pa je kategorizirana kot državna cesta.

Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5341 Prve pogovore s krajani je opravil tudi Goran Malenič, nov predsednik KS Šmarje, ki si želi dobrega sodelovanja z Mestno občino Koper.  Predsednike svetov KS je nagovoril tudi v. d. direktorja koprske Komunale Gašpar Gašpar Mišič, ki je izpostavil pomen tega, da podjetje deluje kot javni servis občanov in občank Mestne občine Koper in občine Ankaran in je dostopno za vse. Gašpar Mišič je poudaril pomen medsebojnega sodelovanja med posameznimi občinskimi službami in službami Komunale. Kot je še zagotovil, se bo Komunala Koper odzvala na vsa vprašanja občanov in odprte zadeve na terenu reševala sproti, v kolikor bo to le možno, večje pa po prioritetah.

Srečanje s KS, 8.12.2014, foto- Vojko Rotar-5389

Ob tem je spomnil na poziv, ki so ga pred meseci v Komunali Koper posredovali javnim zavodom, krajevnim skupnostim, šolam, vrtcem in drugim javnim zavodom, s katerim so želeli pridobiti informacije o posegih, ki so potrebni v njihovih okolicah. Prejemnikom so natančno navedli pristojnosti, ki jih imajo pri urejanju občine tako Komunala, podjetje CPK, ali Mestna občina Koper, saj so s tem želeli občanom in predstavnikom javnih zavodov olajšati . “Mi smo del vas, del skupnosti in zato želimo poslovati dobro in transparentno,” je še dodal Gašpar Mišič.