DomovArhivKrvavi pohod terjal tri življenja

Krvavi pohod terjal tri življenja

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Po poročanju 24ur gre za starega znanca policije, Darka Gregoriča iz Svetega Antona, ki je zaradi ropa v Pobegih že sedel tri leta v zaporu.

slovenske novice_foto-20160822175408-76637200

Na popolnoma mirno ponedeljkovo popoldne je v Splošni bolnišnici Izola približno ob 15. uri odjeknilo več strelov. Napadalec je ubil 36-letnega zdravnika urologa, 43-letnega policista s Postaje prometne policije Koper, 46-letnega policista z izolske postaje pa resno poškodoval, ampak je njegovo stanje danes že stabilno. Napadalec je mrtev, ni pa še jasno, ali si je sodil sam ali so ga ustrelili policisti.

Gregoričev strelski obračun

Po poročanju Radia Koper je Gregorič po vstopu v prostore bolnišnice brez opozorila pričel streljati na zdravnika urologa Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, očeta dveh otrok, ki se je ravno ta dan vrnil iz dopusta. Zdravnik urolog je po prvih strelih poskušal pobegniti, vendar ga je napadalec dohitel in izstrelil še nekaj strelov, kar je bilo za zdravnika urologa usodno. Gregorič se je nato odpravil proti izhodu, kjer je naletel na policista, ki je bil v bolnišnici po naključju, ter še njemu zadal nekaj usodnih strelov. V bolnišnici je med osebjem in obiskovalci zavladala panika, začeli so bežati na parkirišče. Storilec je nato po pričanju očividcev za nekaj minut posedel pred bolnišnico, še nekajkrat ustreli s pištolo v prazno in se odpravil proti svojemu avtomobilu. V tem času je bila na poti že policijska patrulja, ki je v blokadi zaustavila napadalca. Ker je pričel streljati na policaje, so ti odgovorili z ognjem. Pri tem je policista zadel v prsni koš. Nato so prispeli še drugi policisti, ki so prav tako odgovorili z ognjem, kajti storilec je nadaljeval s streljanjem. Obdukcija bo pokazala, ali si je storilec potem v vozilu sodil sam ali je podlegel poškodbam zaradi strelov, ki so jih izstrelili policisti.

Nezadovoljstvo s čakalno dobo motiv za krvavi pohod?

Motiv za napadalčevo početje še ni znan, po poročanju različnih virov pa naj bi bil vzrok dolga čakalna doba pri zdravniku urologu, ko so mu odkrili raka na prostati. Po poročanju 24 ur naj bi Gregorič imel že nekaj časa duševne težave, se izoliral od okolice in se vdajal alkoholu.

670x420_Delo_Foto-20160822183604-11147200

V Splošni bolnišnici Izola pretreseni nad izgubo sodelavca in kolega

»Izgubili smo izvrstnega kolega, mladega, polnega ambicij. Pretreseni smo. Z nejevero gledamo na včerajšnji dogodek. Skušali smo rekonstruirati dogodke in stkali zgodbo: šlo je za bolnika dr. Martineza. Postopki z njegovo boleznijo so bili vodeni korektno. Dr. Martinez si je vedno vzel čas za bolnike. Omenjeni pacient je dr. Martineza po nepreverjenih informacijah iskal že dan prej. Ko ga je našel, sta se usedla na klop. Dr. Martinez je mislil, da mu mora še kaj pojasniti, nato pa so bili sproženi streli, ki so bili za zdravnika usodni,« pretreseno pojasnjuje Mladen Gasparini, predstojnik kirurškega oddelka Splošne bolnišnice Izola in dodaja: »Včerajšnji dogodek je verjetno izoliran primer, a če hočemo preprečiti, da se take stvari tudi v milejši obliki dogajajo, je treba vzpostaviti partnerstvo med zdravniki, medicinskimi sestrami in pacienti. Dr. Martinez je včeraj pregledal 60 pacientov, a si je še vedno vzel čas, da je govoril s svojim – tega takrat še ni vedel – morilcem.«

Oster odziv Sindikata policistov Slovenije glede policijskih pooblastil

Ob tragični novici se je oglasil tudi Sindikat policistov Slovenije, ki je izrazil globoko zaskrbljenost nad odnosom nekaterih institucij, delov civilne družbe in medijev do varnosti policistov, saj so v zadnjem času priča zaviranja procesa sprejema nujnih dopolnitev policijskih pooblastil, ki bi varnost policistov v postopkih z nevarnimi osebami lahko dvignile na višji nivo. S sindikata sporočajo, da na takšen odnos ne bodo več pristajali hkrati ne bodo dovolili oviranja pri sprejemanju nujnih dopolnitev zakonodaje glede policijskih pooblastil.

»Vsi državljani Republike Slovenije se morajo zavedati, da policisti z zagotavljanjem lastne varnosti hkrati zagotavljamo varnost slehernemu prebivalcu. Le v kolikor bomo policisti sami ustrezno zaščiteni in imeli na voljo tako varovalno opremo kot ustrezna prisilna sredstva in pooblastila, bomo lahko ustrezen nivo varnosti nudili tudi državljanom. Hkrati sporočamo tudi, da ne bomo več dovolili oviranja sprejema dopolnitev zakonodaje, ki svojcem policistov, ki so izgubili življenje pri opravljanju svojega poslanstva, omogoča, da država poskrbi za njihovo socialno varnost, predvsem njihovih otrok z omogočanjem štipendiranja, kritjem stroškov za šolsko prehrano, prednosti pri vpisu v javne vrtce in povračilo stroškov vrtca in podobno. Poudarjamo, da je to minimum, s čimer se lahko družba kot taka oddolži policistom za to, kar so ti plačali z lastnim življenjem,« še sporočajo s sindikata.