DomovArhivKulturni maraton v znamenju 50 – obletnice Zveze kulturnih društev MOK

Kulturni maraton v znamenju 50 – obletnice Zveze kulturnih društev MOK

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je začel vseslovenski teden ljubiteljske kulture, hkrati pa zaključil „Kulturni maraton“ Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper, z letošnjim geslom „kultura vsakemu in povsod“. V duhu slednjega je potekal letošnji koprski Kulturni maraton, ki je v treh dneh prikazal mozaik raznovrstnih dejavnosti, ljudi, klubov, društev, zborov in drugih organizacij ali posameznikov, ki v Mestni občini Koper ustvarjajo in oblikujejo prepoznavne kulturno – umetniške dosežke.

Letos Zveza kulturnih društev MOK praznuje častitljivo 50 – obletnico delovanja in obstoja. To je bil tudi razlog, da se koprski kulturi letos posvetimo na drugačen način. Cel vikend je bil posvečen kulturi. Začeli smo s petkovo okroglo mizo, kjer smo razpravljali o možnostih in viziji za napredek ljubiteljske kulture, sobota in nedelja pa sta bili v celoti posvečeni številnih kulturnim izraznim oblikam, od mimohoda oz. parade ljubiteljev kulture od Vojkovega nabrežja do Taverne, do včerajšnjega koncerta in predstavitve zgoščenke ŽVS Korala ter koncerta mešanega pevskega zbora Brnistra v Kulturnem domu na Škofijah,“ je na kratko o dogajanju povedala Darja Krkoč iz Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper.

Težko bi na enem mestu našteli vse sodelujoče pri letošnjem tridnevnem maratonu, saj je bilo teh več sto, na različnih kulturno umetniških področjih, kot so ples, folklora, glasbeno ustvarjanje, igra in druga. Ti so v treh dneh zarisali krog ustvarjalnih prikazov na različnih lokacijah, domala po celem Kopru.

Živahno ustvarjanje dokazuje, da sta umetnost in kultura sestavna dela tkiva mesta Koper, ki se je čez stoletja razvilo v živahno mesto, ki je stičišče medkulturnosti, prometa, trgovine, nasprotij in še mnogočesa, ki predstavlja platformo za današnje ustvarjanje, ki je tudi točka, kjer se v svojih pomanjkljivostih ali drugačnostih, srečujemo in poenotimo. Da bi poudarili pomen ljubiteljske kulture v Kopru, naj navedemo podatek, da se posredno ali neposredno z njo ukvarja več kot 6.000 posameznikov, ki so tako ali drugače pridruženi samo v zvezi Kulturnih društev Mestne občine Koper.

Krkočeva je prepričana, da bo ljubiteljstvo v kulturi ohranjeno in se bo dobro razvilo, saj temelji na ljubezni do kulture in umetnosti, ki jo vsak posameznik vnaša v svoje tovrstno delovanje.

Pri dogodku je kot pokroviteljica sodelovala tudi družba Luka Koper, ki je nekaj sredstev namenila iz sklada Živeti s pristaniščem, preko katerega pomaga pri uresničevanju številnih drugih kulturno – družbenih projektov. Poleg drugih gospodarskih subjektov in posameznikov sta levji delež pri izvedbi Kulturnega maratona odigrala tudi Mestna občina Koper in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.