DomovArhivZelena luč za dodatno energetsko sanacijo objektov v okviru projekta OVE

Zelena luč za dodatno energetsko sanacijo objektov v okviru projekta OVE

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper bo v okviru razširitve pogodbe še v tem letu obnovila toplotno izolacijo ovoja fasade, toplotno izolacijo strehe in zamenjala stavbno pohištvo v objektih dveh osnovnih šol in vrtca, ki deluje v okviru ene od teh, OŠ Aleš Bebler Primož v Hrvatinih in v Šmarjah. Poleg tega bodo dodatnih energetskih sanacij deležne še osnovne šole Vrtojba, Kojsko, Vicenzo e Diego De Castro v Sečovljah, Trnovo ter Knjižnica Cirila Kosmača v Tolminu.

Skupna vrednost vseh naložb znaša 860 tisoč evrov z davkom, od katerih bo dobršen delež, 60 odstotkov za prenovo kotlovnice in kar 85 odstotkov za energetske sanacije, sredstev Švicarskega mehanizma.

Sicer je prvoten projekt OVE obširen projekt energetske sanacije več objektov osnovnih šol in vrtcev, v večji meri financiran iz naslova švicarskega mehanizma, ki se je začel že leta 2010. Takrat je Mestna občina Koper, kot ena od partneric projekta, v okviru sredstev, ki jih je dobila, zamenjala kotle za ogrevanje in se zavezala za 15-letno dobavo toplote v dveh osnovnih šolah, Aleša Beblerja Primoža v Hrvatinih, in šoli v Šmarjah. Ker je šlo za enega najuspešnejših projektov, ki se financira iz sredstev Švicarskega prispevka, so vse partnerice dobile možnost, da projekt dodatno razširijo in iz tega naslova počrpajo še nekaj dodatnega denarja.