DomovArhivLama Dekani – zgodba o uspehu

Lama Dekani – zgodba o uspehu

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob tej priložnosti so pogostili številne poslovne partnerje kot tudi druga pomembna imena primorskega gospodarstva, med povabljenimi je bil tudi prvi mož Mestne občine Koper Boris Popovič, popeljali pa so jih tudi na ogled proizvodnega obrata, izdelkov in tehnologije, s katerimi koprsko podjetje ponosno stopa tudi na tuja tržišča.

DSC_0683

Zbrane je uvodoma nagovoril izvršni direktor skupine Titus Robert H. Appleby, ki se je zahvalil vsem delavcem in tistim, ki so zaslužni, da je podjetje Lama d.d. Dekani tako uspešno. Pohvalil je strokovnost in usposobljenost slovenskih inženirjev, ki so gonilo celotne proizvodnje, za družbo Lama pa dejal, da je dober primer, kaj lahko Slovenija oziroma slovenska industrija naredi, ob pomoči investicij in denarnih vlaganj seveda.

DSC_0668

Tisti, ki so podjetje Lama obiskali pred letom 2006 so tokrat nedvomno ostali brez besed. Čisti in urejeni prostori, tekoči in ustaljeni delovni procesi, najnovejša tehnologija, predvsem pa usposobljeni kader je le delček tistega, kar dekansko podjetje danes predstavlja. Je namreč največji razvojni, proizvodni in logistični center Skupine Titus, v lasti angleške družbe Titus International Ltd., s približno 500 zaposlenimi, ki svojo dejavnost uspešno in hitro širi tudi na svetovna tržišča. In če je podjetje svojo pot začelo s samo 8 delavci v prostorih Zadružnega doma v Dekanih, ki so proizvajali ključavnice obešanke, je danes slika precej drugačna. Podjetje je namreč usmerjeno v tri segmente; v izdelavo pohištvenega okovja, ki še vedno predstavlja največji delež realizacije podjetja in kar 25 odstotkov svetovnega tržnega deleža na tem področju, v zasnovo in izdelavo hidravličnega blažilca, ki ga družba prodaja kot samostojni izdelek na trgu, ter tretji segment, ki ga predstavljajo tehnološki produkti. Sem sodijo stroji za avtomatsko sestavo v proizvodnji, orodij in livarskih tehnologij, ki jih hčerinsko podjetje Lama Avtomatizacija uspešno razvija in izdeluje že vrsto let, najprej za potrebe proizvodnje okovja v podjetju, kasneje pa tudi kot produkt za prodajo tretjim osebam, predvsem v elektro-industriji, avtomobilski industriji in v podjetjih, ki proizvajajo komponente za belo tehniko.

DSC_0733