DomovArhivZakaj je Vlada ugasnila ekonomsko cono v Luki Koper?

Zakaj je Vlada ugasnila ekonomsko cono v Luki Koper?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zakaj Vlada noče dovoliti gospodarskega razvoja naše regije? Zakaj državni vrh nadaljuje s svojo politiko dušenja obalnega gospodarstva?

Posebna študija, ki jo je naročila Luka Koper, je pokazala, da je trenutno v svetu v ekonomskih conah zaposleno okrog 68 milijonov ljudi, še toliko več pa jih je vezanih na njihove učinke. Med evropskimi državami je ta instrument najbolje izkoristila Poljska, ki je s tem poleg ohranitve 60 tisoč delovnih mest odprla še dodatnih 170 tisoč novih. Ali bo Slovenija zaradi nespametne poteze Vlade Alenke Bratušek ostala edina država, ki se odreka temu motorju gospodarskega razvoja? Je to tista razvojna gospodarska politika odpiranja novih delovnih mest in privabljanja tujih investitorjev, o kateri so sicer Vlade polna usta?

Ob približevanju Slovenije Evropski uniji je bil za to področje sprejet Zakon o ekonomskih conah, ki je določal pogoje za vzpostavljanje posameznih posebnih con. V skladu s pravili je bil zakon časovno omejen in poteče konec letošnjega leta tako, da bi morala Vlada z ustreznimi argumenti in študijami v Bruslju dogovoriti njegovo podaljšanje za naslednjih sedem ali deset let. A očitno so državni birokrati preveč leni, da bi samo zbrali že pripravljene študije, ki jih je v ta namen dala izdelati Luka Koper. Namesto tega so se odločili, da se ne bodo potrudili in podaljšali veljavnosti zakona, pri tem pa uporabili nekaj prav smešnih argumentov.

Ključni razlog, da Vlada noče podaljšati veljavnosti zakona, je za gospodarsko javnost naravnost komičen. Ministrstvo za finance namreč pravi, da so ekonomske cone smiselne v tistih državah, kjer so davki visoki. Da in, bi se ob tem vprašali? Ali v Sloveniji davki niso visoki, ali ni prav to ena ključnih točk, o kateri govori tako domače gospodarstvo kot tudi tuji investitorji? Ministrstvo trdi drugače: »Davčno breme na področju obdavčevanja dohodkov pravnih oseb je torej v Sloveniji dokaj nizko oziroma dovolj konkurenčno – tudi za nove investicije.«

Tako pravi ministrstvo. Slovenija je davčno ugodna država za tuje investicije. Ja zakaj pa potem ti tuji investitorji ne prihajajo trumoma k nam in odpirajo delovnih mest, ki jih Slovenija krvavo potrebuje? Kje so se izgubili? In kako nesramni so gospodarstveniki, ki trdijo, da so v naši domovini ujeti v davčni primež in da imamo nekonkurenčno gospodarsko okolje.

Odločitev Vlade, da ugasne Zakon o ekonomskih conah, je škodljiva. Posebne ekonomske cone so generator delovnih mest in magnet za investitorje. Zakaj? Zato ker poleg konkretnih ekonomskih učinkov delujejo tudi psihološko. Ko se pogovarjamo s potencialnimi tujimi investitorji, ki bi jih želeli pritegniti v Koper, je njihovo prvo vprašanje, kakšne ugodnosti jim nudimo. In samo omemba, da imamo tudi ekonomsko cono, pritegne njihovo pozornost.

Mestna občina Koper bo nadaljevala s prizadevanji za nadaljevanje gospodarskega razvoja v našem kraju. Potem ko je občina v zadnjem desetletju urejena in prerojena, smo pripravljeni na nov ciklus investicij in na odpiranje novih delovnih mest, ki bodo pomembna za celotno regijo. Zato bomo vztrajali tudi s projektom posebne ekonomske cone, saj je pomemben člen v prizadevanjih za pridobivanje tujih investicij. In če bo Vlada Alenke Bratušek vztrajala pri tej neumni odločitvi, bomo pač projekt razvijali naprej za kakšno drugo, pametnejšo vlado.

Odgovor, ki ga je Ministrstvo za finance poslalo na Mestno občino Koper:

Ostale novice:

ŽUPANOVA KOMISIJA ZA USTANOVITEV EKONOMSKE CONE
BRATUŠKOVA PODALA ŽOGICO ČUFERJU
ŽUPAN V PISMU PREMIERKI PROSIL ZA POJASNILA
KRITIČNO GLEDE UKINITVE EKONOMSKE CONE
ZAKAJ VLADA BRATUŠKOVE NADALJUJE Z UNIČEVANJEM OBALNEGA GOSPODARSTVA?