DomovArhivLani rast v turizmu na račun tujih gostov

Lani rast v turizmu na račun tujih gostov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pri tem velja omeniti, da so domači gosti ustvarili manj prihodov (1,4 odstotke manj) in posledično manj nočitev (3,5 odstotke manj) od gostov iz tujine, ki so za nekoliko bolj obetavne številke poskrbeli tudi v decembru. Letos so tako v mesecu decembru turistični nastanitveni objekti zabeležili 10,2 odstotka več prihodov in 5,6 odstotka več prenočitev kot lani v istem obdobju 2013. Od tega je bilo število prihodov tujih gostov večje za 16 odstotkov, število njihovih prenočitev pa za 13,9 odstotka. A da ne bo pomote, tudi domačih gostov je bilo v decembru za 2 odstotka več, vendar se je število njihovih prenočitev zmanjšalo za 3,5 odstotka, kar pomeni, da je šlo v večini za enodnevne izlete po slovenskih krajih.

Največ obiska v zdraviliških, gorskih in obmorskih občinah

Po pričakovanjih je bilo decembra 40 odstotkov vseh turističnih prenočitev ustvarjenih v zdraviliških občinah, 18 odstotkov v gorskih občinah in 15 odstotkov v obmorskih občinah.

marjeke_1
Več prenočitev v obmorskih in zdraviliških občinah ter v prestolnici pa je bilo tudi celo lansko leto, in sicer za 14, 5 in 16 odstotkov, medtem ko je bilo v primerjavi z letom 2013 prenočitev v gorskih občinah za 6 odstotkov manj.

Med tujimi gosti letos več Nemcev, Avstrijcev in Italijanov

Tuji turisti so lani ustvarili 68 odstotkov vseh turističnih prihodov in 63 odstotkov vseh turističnih prenočitev, v mesecu decembru pa je bilo prenočitev tujih gostov 57 odstotkov. Ključni trgi, od koder so prihajali so bili Italija (36 odstotkov), Avstrija (13 odstotkov), Hrvaška (osem odstotkov), Nemčija (šest odstotkov) ter Rusija in Srbija (po štiri odstotke).
V primerjavi z decembrom 2013 je bilo letošnjega decembra več gostov iz Nemčije (za 33 odstotkov), Avstrije (26 odstotkov), Italije (20 odstotkov) in Srbije (en odstotek), manj prenočitev pa so ustvarili turisti iz Hrvaške (za 11 odstotkov) in Rusije (dva odstotka).